To top
26 Aug

Curiozitati despre Hubert de Givenchy

De vremurile trecute, ma leaga totul si nimic. Totul pentru ca bygone eras erau emotie, nimic pentru ca nu le-am trait. Personaje, povesti, pasiune, creativitate, avangarda….cam asa se perinda, in cadrele mele, trecutul. Si aici in cadrele mele, cateodata, port amintirea unor oameni-emblema, asa cum a fost Hubert de Givenchy. Cu toti il cunoastem drept unul dintre designerii de renume, dar nu toti stim detalii emotionante sau picante despre el. Asa se face ca astazi mi-am amintit de el si de universul lui sub sloganul care i-a caracterizat creatiile si viziunea “ secretul elegantei este de a arata ca tine insuti”.

A inceput sa se joace cu materialele de cand avea 4 ani, in podul bunicului, care era director de manufactura in Bauvais si colectionar de costume.

A creat celebrele bluze brodate, inspirat fiind de o lucrare faimoasa a lui Matisse si rochii inspirate din Boticelli.

In creatia rochiei Chèrie a folosit 200 de m. matase.

Primele persoane din industria fashion, pe care le-a impresionat, au fost Helene Lazareff, directoare Elle si pe Carmel Snow.

S-a lansat gratie bluzei “Bettina”.

A fost primul designer ce a conceput rochia – camasa in 1957

Crea imprimeuri anume pe materiale: fildesuri de China, legume si fructe brodate pe organdi, mobila, stampe, stridii pe organdi sau bambus pe bumbac.

A creat mantoul de tip Gandoura.

Era un maestru al culorilor, albastrul-logofor fiind culoarea emblema a casei. Printre nuantele pe care le folosea cu precadere se numarau : rosu-cornaline si galben-sofran.

Era un mare iubitor de anticariate, preferatele lui fiind cele de pe Quai Voltaire, pe care le vizita seara, in plimbarile sale lungi, in compania cainelui sau.

Casele si gradinile se numarau printre hobbyurile sale.

Era si un decorator extraordinar. Colectiona obiecte de arta. Din conacul sau de la Jouchet, a facut o capodopera. La fel este vila sa din Jean-Cap-Ferrat.

Nu iubea cei trei M: mediatizare, marketing si modernitate.

La ultima sa prezentare (12 iulie 1995) a iesit pe scena alaturi de cele 100 de femei (lucratoarele lui), in bluze imaculate, iar la final s-a cantat Oda Bucuriei. La finalul prezentarii a spus: “Am lucrat cu totii. Nu am facut o cursa in solitaire”.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply