To top
21 Oct

Despre copilarie si emotii, cu David Jourquin

Ma inspira conversatiile despre parfumuri, despre inefabil, invizibil, despre acest impalpabil care genereaza atata emotie. Ma tulbura anumite arome, ma duc pe firul trecutului, imi amintesc de iubiri, de oameni, de clipe si pasiuni. Imi place sa creez povesti personale parfumurilor prin intermediul experientelor proprii si al amintirilor, dar sunt curioasa sa le aflu si povestile proprii, chiar de la cei care le-au creat. Imi place sa fiu intruziva, sa descos, sa aflu ce anume le-a dat nastere si din ce loc s-au inspirat.
Fiecare conversatie cu un parfumier ma face sa ma pierd intr-o lume care nu-mi apartine. Ma captiveaza si ma emotioneaza. Saptamana trecuta, am avut o astfel de conversatie cu David Jourquin, creatorul brandului omonim, un francez exotic, al carui discurs urmarea emotia mai presus de date precise si ingrediente concrete. Privea departe, undeva in trecut, atunci cand vorbea. Se lasa usor invadat de amintiri pe care le transpunea in cuvinte simple, dar cu ecouri sentimentale. Am discutat despre arome, despre copilarie, despre puterea unei amprente olfactive si despre femei de neuitat.

Ce te-a sedus in lumea parfumeriei? Amintirile, emotiile generate de o aroma, dragostea, o anume intalnire?

Totul in acelasi timp. Primul lucru a fost pielea. Cand eram mic, parintii mei aveau o fabrica de pielarie. Imi amintesc ca la un moment dat, sarbatorind 10 de ani de casatorie, tatal meu i-a facut cadou un mantou din piele de vitel, lung, mamei mele. Mama mea lucra si ea in fabrica, iar dimineata venea in camera noastra sa ne spuna buna dimineata si sa ne pupe. Lasa in urma ei o aroma de piele, care a devenit prima mea amintire olfactiva. Aveam sase ani, pe atunci,eram destul de mic. Apoi imi amintesc de parchetul bunicii mele, care era ceruit. Era maniaca, asa cum sunt si eu si lustruia parchetul de cateva ori pe zi, iar mirosul de ceara este si el o amprenta olfactiva puternica pentru mine. Niciodata nu aveam voie sa intram incaltati, eu si fratele meu, in casa bunicii mele. Asta era o regula bine stabilita. Apoi, in toate zilelel de miercuri, bunica nu putea sa vina sa stea cu noi, cand parintii plecau la fabrica. Astfel ca ii insoteam pe parintii mei la lucru. La fabrica, alergam impreuna cu fratele mele, ne jucam pititea, ne amuzam in acest loc minunat, unde puteai simti mirosul de piele. Nu am luat aminte la acel moment ca, atunci voi creste, voi ramane marcat de aceasta aroma, asa cum pentru multi, sa spunem, mirosul de paine calda trezeste emotii din copilarie.
Mama mea se ingrijea foarte mult de aspectul ei si folosea fixativ pentru par, al carui miros m-a marcat de asemenea. Intotdeauna am fost atent la priviri, la atingeri, insa cele aromele au fost prioritare, pentru ca pareau sa concentreze mai mult inefabilul. Parfumul este emotie, calatorie, intoarceri in timp, este despre persoane, este totul si este ceea ce ramane intotdeauna.

Care este aroma pe care o asociezi cu dragostea voluptuoasa? Dar cu cea subtila?

Din nou voi spune, pielea. O piele soft si une cuir cardamome.

Creatiile tale vand emotii?

Da, este o emotie care se fixeaza sau nu, pe care o simti sau nu, care iti vorbeste sau nu.

Ai un parfum preferat?

Nu am niciun parfum preferat. Toate imi sunt dragi.

Dar unul cu efect proustian?

Nu, neaparat. Poate Cuir de R’Eve, putin pudrat.

Este emotia cea care face de neuitat un parfum?

Poate ca persoana, inainte de asta …

Ce este de fapt un parfum pentru tine? 

Parfumul este o particica din tine.

Ce te inspira in creatiile tale? Cinematograful, natura, muzica, oamenii, trecutul?

Ma inspira calatoriile. Nu un anume loc, asta nu conteaza, materialele si, in general, toate lucrurile efemere ma inspira.  Pot fi inspirat de o situatie,  un moment, un spatiu, o persoana, de  chestii abstracte, dar, asa cum am spus, si lucrurile materiale ma pot inspira, parchetul cerat al bunicii este un exemplu in acest sens, care mi s-a imprimat.

Spune-mi un parfum al casei care s-ar potrivi unei femei indragostite? Si unul pentru o femeie care doreste sa seduca?

Cuir Altesse si Cuir de R’Eve.

 

Cum ti-ai descrie parfumurile?

Calde

Ce face o femeie de neuitat?

Inaccesibillitatea ei, poate. Poate ca atitudinea super sexy sau eleganta…Si parfumul poate face o femeie de neuitat. Daca un anume parfum ii imbraca pielea, acesta o poate face de neuitat. Apreciez la o femeie emotia pe care o lasa si sensibilitatea ei.

Creatiile David Jourquin pot fi gasite in parfumeriile Beautik Haute Parfumerie

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply