To top
14 Sep

Lectura de toamna

Era vremea marilor sperante, a optimismului exacerbat, a zgomotosilor ani ’20, care au facut istorie. Era vremea femeilor emancipate, cu tunsori bob, rochii stralucitoare, dansatoare impecabile de Charleston,  acele Flapper Girls care uitasera de conventii. Era vremea lui Schneider Trophy, a pionierilor aviatiei: Lindbergh sau Amy Johnson,  a superbei Josephine Baker si a celebrelor Dolly Sisters. Era timpul cand filmul nu mai era tacut, cand Hollywood-ul stralucea prin Fred Astaire si Ginger Rogers. Era vremea motivelor geometrice precum Chevron sau Zig-Zag. Era timpul exagerarii si al unor inceputuri ce aveau sa faca istoriei.
Era vremea cand Art Deco, miscarea artistica, pe care o ador, lua nastere. Nu se prefigura amploarea pe care urma sa o ia si nici puternica forta de a influenta de la arhitectura, sculptura, design de interior, pana la moda. Consecinta a declinului Art Nouveau, Art Deco si-a atins apogeul intre 1912-1940, cu ulterioare revitalizari, in 1950, 1960, care nu au avut aceeasi forta, dar care au reusit sa primeasca recunoasterea valorica a  acestui artistic mouvement.
Si astazi, Art Deco este inspiratie pentru multi artisti si decoratori. Restaurante ce pastreaza motive si forme animaliere sau de vegetatie tropicala, cladiri cu forme multifatetate, cu nuante specifice Fauvismului, interioare cu mobilier din abanos si tapiserii satinate, in nuante de bej, canapele zebrate, baruri cu oglinzi in fundal si palmieri, asa cum existau in celebrul club, ce a facut istorie, El Morocco, sunt si astazi marturii ale acestui stil decorativ.
Personal, imi place foarte mult expresia acestui stil, tradus printr-o atentie exagerata, poate, pentru decoratiuni. Ma incanta sa privesc obiecte de sticla, de ceramica, din fier forjat sau de abanos, semnate de artisti reprezentativi ai acestui curent, percum Jacques-Emile- Ruhlmann, Jean Dunand, Rene Lalique , Raoul Dufy. La fel de mult, imi plac si creatiile vestimentare influentate de acest stil, promovate de Paul Poiret, Lanvin sau Paul Iribe.
Cu toate ca America ramane “centrul mondial” al arhitecturii Art Deco, Parisul ramane “centrul mondial” al designului si al modei specifice acestui stil.
O ocazie de a descoperi mai multe despre acest stil a fost noua carte cu care ma delectez, Art Deco, scrisa de Eric Knowles, un pasionat al acestui stil, care reuseste in cele cateva sute de pagini sa te faca sa te indragostesti de acest curent. Asta in cazul in care nu esti deja. Structurata pe capitole destinate fiecarei categorii, veti putea admira bijuterii in stil Art Deco, create de Lalique, Cartier, Georges Fouquet, sculpturi realizate de Demetre Chiparus, Jacques Adnet, Paul Philippe, arhitectura, grafica si mobilier.
Daca v-a incantat ecranizarea Marele Gatsby, atunci, cu siguranta, veti aprecia stilul si, implicit, cartea, care are forta de a va releva un  univers pierdut, care insa a marcat traseul istoric al artei, prin emotie si prin curaj si pionierat.
Nu ai cum sa o rasfoiesti, fara a simti entuziasmul Belle Epoque, fara a-ti imagina Parisul artistilor, libertinismul ce se prefigura, apetitul spre distractie, dar si spre actul creator, frumusetea unor vremuri care se traiau ca si cum there was no tomorrow.
Cartea o puteti cumpara de pe Libris.ro si am siguranta ca va fi o companie placuta in zilele de toamna. Va va inspira, va va face sa va pierdeti intr-o estetica seducatoare, veti descoperi lucrarile celor mai reprezentativi actori ai scenei art deco si veti fi mai bogati nu doar informativ, ci si emotional.
Va invit la lectura si sa cautati in libraria virtuala Libris, prin zecile de titluri,  pe cele care simtiti ca va vor face sufletul mai frumos, mai onest, mai bun si mai decorat cu cele mai simple si sincere emotii.

Creatie George Fouquet

Creatie Jean Fouquet

Le Pigeon- Jacques Adnet

The Sun Bed- Emile Jacques Ruhlmann

 

 

Tatiana Ernuteanu
1 Comment
  • Mara

    Mulțumesc pentru recomandarea de carte! Am fost (plăcut) suprinsa sa aflu ca René lalique a “traversat” ambele stiluri – nouveau și deco. O sa am grija sa încep noul an cu cartea aceasta in brațe! Sărbători fericite și pline de sens și felicitări pentru TheHotSpotGirl care e o insula de stil, inteligenta, moderație și je-ne-sais-quoi-ism frantuzesc in blogosfera “de moda” (romanesca și nu numai) care pare incapabila sa își găsească sănătoasă cale de mijloc!

    December 27, 2018 at 10:57 am Reply

Leave a reply