To top
14 Sep

Geometrii imaginative si parfum de vetiver

Amestec de emotii, amestec de arome. Asa ia nastere poezia unui parfum. Puterea lui ma conduce acolo unde l’amour c’est le roi, acolo unde nu e nevoie de atingeri concrete si de geometrii perfecte.
Am simtit asta, luni, cand incheietura mainii mele purta aroma lui. Miroseam pregnant a Terre d’Hermes – Eau Intense Vetivier. Ma pierdusem in aroma de vetivier calda, senzuala si puternica. Coborand treptele intortocheate, cu mintea ravasita, ma intrebam oare a ce parfum ar fi putut mirosi toti acei barbati ramasi in istorie ca incontestabili seducatori si coruptibili. Si am stiut ca Terre d’Hermes ar fi fost preferatul pictorului Fernand Léger, un insensibil in aparenta, ce nu voia ca romantismul sau iubirea sa-i rapeasca libertatea, dar care a ajuns victima unei iubiri profunde si spontane. Probabil ca in ziua in care isi bea cafeaua in Closerie de lilas, privind pe geam, miroasea a Terre d’Hermes.Trebuie sa fi fost un parfum puternic, pentru a-i suci mintile tinerei mirese, Jeanne Lohy, care pedala pe bicicleta spre mirele ei ce o astepta.Trebuie sa fi fost si foarte senzuala aroma, intr-atat incat sa o faca  sa stea de vorba cu Léger si sa uite de casatorie. Probabil ca parfumul avea caldura suficienta pentru a o face sa se indragosteasca de Léger si sa-i devina, in scurt timp, sotie.
Terre d’ Hermes, o aroma intens masculina, sunt sigura,ar fi imbracat seducator si pielea Dorei, marea iubire a lui Nichita Stanescu. Imi imaginez acest parfum in aerul boem al micului apartament al celor doi, din Amzei. Degetele ei parfumate ar fi lasat amprente eterice pe paginile cu poezii.
Poate ca il purta chiar in momentul in care l-a cunoscut pe Nichita, care, vazand-o prima data, a exclamat : A mea!
Cred ca si Man Ray, americanul venit la Paris, pentru a deveni un iconic fotograf, s-ar fi potrivit cu aromele intense Terre d’Hermes. L-ar fi purtat dimineata, cand se intalnea cu Dadaistii, in cafenele boeme. L-ar fi purtat si seara, cand pasii lui intalneau pasii Reginei Montparnasse-ului, Kiki.
Cred ca si Sarah Murphy ar fi iubit Terre D’Hermes si l-ar fi facut un signature scent, asa cum a facut din celebrele perle, pe care le purta la plaja, spunand ca soarele le face bine. Mi-o pot imagina plimbandu-se senzual, in casa sa din French Riviera, in timp ce gazduia o petrecere pentru artistii Lost Generation.
Terre d’Hermes Eau Intense Vetivier, creatia Christinei Nagel, este poate cea mai subtila forma de a deveni memorabil si de a trezi emotie.
Si, desi este un parfum masculin, il vad extrem de potrivit si pentru femeile a caror senzualitate se naste din propria imaginatie. In scenariul meu cinematic, el se asorteaza cu camasile albe din poplin, calcate imperfect, cu buze ce rostesc cuvinte precise, cu suvite mangaiate de soare, cu zambete complicitare, consecinte ale memoriei afective si cu nostalgia unui “noi” .

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply