To top
17 Aug

Paris, mon amour

Printre micile mele bucurii, o stiti cu totii, se afla lectura. Nu ma satur sa cumpar sau sa primesc carti. Imi place nu doar sa le citesc sau sa le rasfoiesc apoi in cautarea unei informatii, ci sa le si privesc aranjate dezordonat in biblioteca. Sufrageria mea ar fi lispita de sarm, fara ele. Pe rafturile de sus, se afla cartile de beletristica si de specialitate, pe rafturile de jos, albumele cartonate, grele, cu hartie lucioasa si miros de parfum. Paris, mon amour by Jean-Claude Gautrand este noul album de fotografie, adaugat colectiei. Parisul cel minunat, care pentru mine nu inseamna doar o capitala a modei si a bunului gust, ci si aer boem, taverne ale intelectualilor, artisti, avangarda, suprarealism, Montparnasse, Montmartre, Kiki la reine de Montparnasse si Man Ray, Gertrude Stein, Hemingway, Gala chez Maxim, Dalida, bistrouri cu lemnarie turquoise, cadre cinematic, femei nonsalante cu berete si par in vant and many others delights.
Paris, mon amour inseamna flâner prin Paris, cu camera foto in mana. Trecand prin doua secole, cei mai cunoscuti fotografi au surprins 233 de fotografii de atmosfera, alb-negru, romantice, triste, momente istorice sau scene cotidiene, pentru a omagia La Ville Lumière.
Jean Claude Gautrand este unul dintre cei mai renumiti experti francezi in fotografie. Fotograf activ, din 1960, s-a remarcat si ca istoric si critic, semnand in numeroase publicatii. Este autorul cartilor Paris, mon amour, Brassai, Willy Ronis, Robert Doisenau si Eugène Atget-Paris.
Revenind insa la album, trebuie sa stiti ca fotografiile sunt emotii pure, asa cum doar francezii stiu sa transmita. In alb si negru, cu lumina capturata senzational, puteti admira vanzatoarele de flori din Place d’Alésia, de 1 Mai 1930, atelierul unui ceasornicar de pe Rue de Charenton, in 1952, Parisul nins, in 1930, le Jardin du Luxembourg, 1955, parcul de distractii cu copii imbracati chic, in 1914, cupluri de indragostiti, les gamins de Paris si scene emotionante din perioada eliberarii Parisului, din 1944.
Doisenau, Helmut Newton, Lartigue, Henri Cartier-Bresson, Willy Ronis, Pierre Roughol, André Kertész sunt doar cativa dintre cei ale caror capturi sunt devoalate in album.
Paris, mon amour va cucereste pentru ca va poarta intr-o calatoriei prin sufletul si pe strazile acestui oras, care a fost casa marilor artisti si casa marilor curente din arta, literatura, cinematografie. Este condimentat cu romantism, revolta, liniste, contemplare, melancolie, bucurie, exact cum este si viata.
Oricat as incerca sa pun in cuvinte starea pe care o ai rasfoindu-l, nu cred ca se poate reda cu fidelitate.  Rasfoirea lui te face  nostalgic, dar te si inspira sa creezi si tu la randul tau ceva, un text, un desen, o poezie. Are forta de a te scoate din banalitate si de a-ti naste dorinte.
Daca vi-l doriti si voi in biblioteca, il gasiti aici .

Este perfect de frunzarit in sezonul ce vine, langa o cana de ciocolata gourmet si niste langues de chat. Si este minunat de facut cadou. Nu se demodeaza, are emotie, imbogateste cititorul, are fotografii de exceptie si este un cultural delight.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply