To top
18 Jul

Champagne Supernovas sau Nostalgia 90s

Printre desele intrebari, pe care le primesc, se numara si : Ce-ai mai citit fain? Recunosc, imi place sa fac recomandari de carti si filme, asa cum imi place sa ofer cadouri: carti, albume sau soundtracks. Pot parea vanitoasa prin ceea ce spun, insa ma bucura sa impart intotdeauna referinte culturale light sau mai profunde. Vara, insa, lista mea de lectura contine mai mult carti de lifestyle, pentru ca acest sezon hot implica si o anume lentoare mentala si fizica si o putere de concentrare mai mica. Astfel ca, la plaja sau in sufragerie, am intotdeauna o carte placuta. Acum, aceasta este Champagne Supernovas.
Cartea este scrisa de Maureen Callahan, scriitoare de origine americana & editor New York post, cunoscuta pentru articolele despre cultura pop, industria muzicala si subculturile newyorkeze. Cartea iti propune o plimbare prin Londra si New York-ul anilor ’90,  the heydey of hedonism.  Mai exact, este un behind-the-scene look of fashion industry. Citind-o, te simti un spectator al unui reality show, unde nume marcante din lumea modei stralucesc in the spotlight sau nu. Dupa era Glamazons a anilor ’80, cu excesul de glitter specific acestei decade, anii ’90 simt nevoia de autenticitate, astfel ca personaje precum McQueen, Jacobs si muza lor, Kate Moss devin repere. Cei trei fantastici sunt cei care au schimbat fata modei, pentru totdeauna. Au schimbat standarde, au spart reguli, au exagerat uneori pana la autodistrugere.
Moss, pe care scriitoarea o numeste ” grunge godess of the Uk”, devine, in scurt timp, de la tipa skinny, fara sani, cu dintii usor strambi, un supermodel international. Lipsita de make-up si cu parul sauvage capteaza atentia lui Calvin Klein, pentru care va fi imagine. Kate cunoaste succesul cu fiecare zi, printre controverse, relatii amoroase, partyuri si excese. Maturitatea stilistica o atinge rapid, prin stilul sau unic, ce mixeaza branduri high-end cu haine vintage, rochii inflorate cu geci din piele rockish, pantaloni scurti cu cizme de cauciuc sau rochii mini cu haina de blana animal print. Callahan argumenteaza spunand ca Moss este cel mai influent model din istoria modei, ce a inspirat de la linii vestimentare, pana la poze de street-style, popularizand jeans-ul skinny si balerinii.
McQueen, nesigur atat asupra identitatii sale sexuale, cat si asupra look-ului afisat, isi exploateaza originalitatea, transformandu-si fanteziile in creatii indraznete. Primele sale colectii au aratat clar preferinta pentru incalcarea regulilor si a impingerii limitelor.
Jacobs, un geniu, care reusea sa identifice trendurile cu mult inainte de a ajunge mainstream. Spre exemplu, colectia sa Grunge, inspirata de tinerii din New York East Village, criticata la momentul lansarii, este astazi un reper in industrie. Extrem de capricios, inovator, a stiu sa mixeze the street-style chic cu notiunea de lux, asa cum marturie sta reinventarea gentii clasice Louis Vuitton, in culori de tip grafitti.
Callahan spune despre cei trei : “They took risks that caused personal and professional downfalls but came back to create again. They’ll be remembered as pioneers who defined what is beautiful, edgy and cool”.
Desi este o lectura aparent lejera, este o carte extrem de bine documentata, cu referinte clare, cu putin sentimentalism, mai mult o radiografie obiectiva, realizata de un cunoscator.
Este pentru iubitorii de bygone eras, pentru cei care vor sa afle insight-uri din industrie, pentru cei care au trait spumosii ani ’90 si care si-ar dori un bring it back, cat si pentru cei care doar au auzit de ei, asta oferindu-le un plus de nostalgie.
O puteti comanda aici, pe Libris si va sfatuiesc sa o faceti, daca biblioteca voastra este importanta pentru voi, si daca vreti ca paleta titlurilor sa fie una variata. Stiu, unii dintre voi, iubitori de fictiune si beletristica, vor privi cu scepticism cartea, but don’t do that, ceea ce traiti astazi este un cumul de decade, tendinte, revolutii, schimbari de mentalitati, subculturi si experiente, asa cum este si continutul cartii Champagne Supernovas.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply