To top
27 Jun

De ce sa o placi pe Françoise Gilot …

Rar urmaresc seriale. Habar nu am de ce, poate pentru ca nu suport sa fiu prizoniera unui moment, pe care trebuie sa-l rezerv. S-a intamplat, de curand, insa, sa fiu absolut captivata de serialul Genius- Picasso, difuzat de National Geographic. O ecranizare absolut memorabila, ce a mizat pe recrearea unei atmosefere autentice, cu cadre gandite sa starneasca emotie, cu peisaje precum cartolinele din vacante, cu personaje despre care ai vrea sa afli cat mai multe, cu intrigi, dezechilibre, excese, artisti boemi, stralucitori si aparent ratati, cu femei dezinhibate si fascinante si cu un Picasso creionat in complexitatea sa.
Inutil sa incerc sa descriu, in cuvinte, trairile generate de un film/serial, care sunt atat de personale, insa este un serial care iti imbogateste universul, si care merita cautat si vizionat. Ti se dezvaluie Parisul artistilor noncorfomisti, iubitori de opium, in cautare de noi experiente artistice, Spania conservatoare, plina de culoare, dar si de rigori, cu casa din Malaga, in care s- a nascut Picasso, solitudinea plajelor de pe French Riviera sau New-York-ul electrizant. Detaliile au fost importante pentru producatorii serialului, filmarile fiind facute chiar in casa parinteasca a lui Picasso, in biserica, in care a fost botezat, si chiar in arena coridelor, unde petrecea timp in tinerete. Picasso poarta celebrele tricouri mariniere si pantalonii lejeri largi, lipsiti de pretentii, fumeaza all the time, vorbeste usor ragusit si are bucuria de viata a unui pusti, chiar si in ultimii ani de viata.
Banderas joaca impecabil rolul lui Picasso la maturitate, accentul sau autentic spaniol contribuind la doza de expresivitate, Alex Rich intruchipeaza perfect un Picasso tanar, ambitios, brillant, iar Clémence Poésy  este Françoise Gilot, pictorita, muza, iubita si mama a doi copii impreuna cu Picasso.


Despre Françoise Gilot stiam mai putine lucruri decat despre o alta muza a lui Picasso, pictorita suprarealista Dora Maar, fascinanta personalitate, de altfel, mult mai vizibila, poate. Admiratia mea pentru Françoise a venit odata cu serialul, pe parcurs ce ii descopeream profilul, in paralel, insa, si cu informatiile de pe internet.
Am adaugat-o pe lista femeilor pe care le admir, pentru cateva motive poate superfluu, poate consistente, poate prea subiective..

– A fost asumata din primul moment al intalnirii cu Picasso, cand a ales sa ii stea alaturi, in ciuda renumelui sau de cuceritor, pana in clipa in care a decis sa-l paraseasca.
– A fost singura femeie care l-a parasit pe Picasso, acesta chiar spunandu-i ” vei ramane in istorie, drept nesabuita care l-a parasit pe marele Picasso”.
– Desi eclipsata de arta lui Picasso, nu a renuntat sa picteze si sa creada in talentul ei.
– A pus mai presus de orice demnitatea, chiar si de dragoste.
– Nu a admis umilinta relatiilor amoroase ale lui Picasso.
– Stia ca uneori e nevoie de un banal sirag de margele verzi, pentru a poza nud.
– Purta berete sobre, pardesie banale, in timp ce, dedesubt, rochiile erau fine, feminine si suficient de sexy pentru a starni emotie.
– Puterea ei de seductie era nascuta din lipsa obedientei si incapatanare.
– Era lipsita de egoism. A fost singura care s-a gandit sa faca o mare familie din cele trei mari iubiri ale lui Picasso, copiii lor si nepotii lor.
– Are forta de a-si trai viata, dincolo de Picasso, si astazi. A scris cartea Life with Picasso, a vrut sa nu fie privita drept fosta sotie a lui Picasso, a continuat sa picteze, asteptandu-si faima, bazandu-se pe fortele proprii si faima a venit.
– Astazi, este una dintre femeile care isi poarta varsta cu gratie.
– Stie ca, odata cu inaintarea in varsta, trebuie sa porti culori tari. Rosul e foarte potrivit.
– Are rafinamentul necesar pentru a purta bijuterii in exces, chiar daca are 97 de ani.

Gilot painted by Picasso, for the first time

Surse photo: iliadantik.com, sothebys.com, wsj.com, louisesanfacon.wordpress.com, gettyimage.com,

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply