To top
19 May

Louise Andreas Salomé, cosmopolita intelectuala

Sunt foarte dese momentele mele de nostalgie. Si imi place aceasta stare, de cele mai multe ori conducatoare spre introspectii, dar si stimulatoare a creativitatii. Privesc poze din alte vremuri, analizez oamenii, privindu-le chipul, le construiesc povesti, daca nu le stiu destinul, ori citesc cu voluptate insemnari despre personalitati notabile. Uneori, am ocazia de a descoperi fascinante personaje, despre care se vorbeste foarte putin, in raport cu mostenirea culturala, pe care au lasat-o.
Este si cazul lui Louise Andreas Salomé, prima femeie psihanalist, autoare de origine rusa, o cosmopolita intelectuala de exceptie si muza a trei mari titani: Friedrich Nietzsche, Rainer Maria-Rilke si Sigmund Freud.
Ca sa trezesti admiratia si apoi sa inspiri oameni de o asemenea talie trebuie sa ai mintea scanteietoare, cultura, creativitate si mult farmec personal, nu-i asa?
S-a nascut la Sankt Petersburg, in 1861, intr-o familie alcatuita dintr-un tata huguenot francez si o mama daneza. Lou este de foarte timpuriu vorbitoare de germana, rusa si franceza (scoala inaltei societati) si invata la o scoala privata engleza. Promitea sa aiba o mare deschidere spre cultura.

lou andreas salome
Desi traia intr-o comunitate a emigrantilor germanofoni, vorbind si scriind in germana, Lou spunea ca se simte rusoaica.
De la 17 ani, incepe sa ia lectii, de la un predicator olandez, de teologie, filozofie, istoria religiilor, literatura franceza si germana.
Predicatorul, cu 25 de ani mai in varsta decat Lou, va fi prima victima a farmecului ei, la un pas de divort si doritor sa o ia in casatorie.
La 21 de ani, pleaca, insotita de mama sa, la Zurich, pentru o cariera universitara, apoi la Roma. Gazduite in casa scriitoarei Malwida Von Meysenburg, are ocazia sa-l cunoasca pe filozoful Paul Rée, care se indragosteste fulgerator de ea.
Prietenul acestuia, filozoful Friedrich Nietzsche este si el fermecat de cultura si sarmul rusoaicei Lou, declarandu-i, de la prima intalnire: ” Din ce stele am cazut, pentru a ne intalni aici”.
Relatia celor trei este pur platonica, fiindca Lou nu stie pe cine sa prefere.
Astfel, acest trio este unit de legaturi amicale, calatoreste impreuna, dar in Germania, Lou si Paul hotarasc sa se desparta de Friedrich, care sufera foarte mult, suferinta transpusa in cartea ” Bestia blonda a lui Nietzsche-Lou Salomé”, scrisa de autoarea suedeza Mirjam Tapper.
Lou se muta la Berlin cu Paul, dar aici il intalneste pe lingvistul Friedrich Carl Andreas, cu care se va casatori, ramanand prietena cu Paul, care este dezamagit.
Intalnirea cu poetul Rainer Maria Rilke, mai tanar cu 14 ani decat ea, va da nastere unei noi povesti amoroase ce va dura trei ani, dar si unei amicitii ce va dura pana la moartea poetului. Ea este cea care ii schimba numele din René, care i se pare prea feminin, in Rainer, mai viril. Tot ea este cea care il invata limba rusa pentru a-i citi pe Tolstoi si Puskin, in original si il introduce in mediul artistic al vremii.

carte lou andreas salome
Lou isi consacra o mare parte a carierei, activitatii de psihanalist, fiind discipol al lui Freud.

carte lou andreas salome 2
Gotttingen omagiaza personalitatea scriitoarei, dand numele ei unei strazi si unui institut de psihanaliza, cat si prin plasarea unei placi comemorative pe cladirea unde aceasta a locuit.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply