To top
27 Apr

O viata de film – J. H. Lartigue si iubita sa romanca, Renée Perle

Sunt personalitati ale caror vieti ar putea constitui filme, pe care le-ai consuma cu aviditate. Sunt oameni pe care ii invidiezi pentru maretia personalitatii lor, pentru ca viata lor a inclus: pionierat, aventura, idile, iubiri patimase, solitudine, neregasire…
J H Lartigue este un personaj a carui opera artistica m-a fascinat, fie ca vorbim de pictura sau de fotografie.
Tematica sa a fost ampla: automobile, primele avioane, sporturi de iarna, jocuri de plaja si artisti, care i-au marcat viata precum: Sacha Guitry, Kees Van Dongen sau Pablo Picasso, insa eu am fost cucerita de tablourile si fotografiile ce surprindeau emotii, stari, eleganta feminina si joie-de-vivre.

lartigue 5

lartigue 4

latrigue 4

latrigue 5

Mostenirea artistica, pe care Lartigue a lasat-o, ne poarta de-a lungul intregii sale vieti. Plajele superbe din Normandie, Pays Basque sau Côte d’Azur, locuri carora Lartigue le-a ramas fidel toata viata, fiind extrem de legat de simbolurile marine, litoralul timid frecventat la acea vreme, debutul yachtingului, jocurile estivale specifice perioadei dintre cele doua razboaie mondiale, cat si portrete ale unor figuri reprezentative: Jean Cocoteau, François Truffaut, Kennedy, Marcel Achard sunt adunate in peste 100.000 de fotografii, 7000 pagini de jurnal si 1500 picturi.

lartigue

lartigue 3

lartigue 6

La varsta de 69 de ani, expune, pentru prima data la MoMa, unele dintre fotografiile sale reprezentative. Tot atunci, revista Life ii publica o parte din portofoliu. Editia, care anunta si moartea lui Kennedy, face inconjurul lumii, iar Lartigue devine celebru, considerat drept unul dintre cei mai mari fotografi ai secolului XX-lea. Oportunitatile incep sa apara, iar Lartigue semneaza numeroase editoriale pentru reviste de moda prestigioase.
Desi principala sa sursa de intretinere era pictura, Lartigue fotografiaza cu pasiune si tine un jurnal despre fotografia sa, care astazi reprezinta o perspectiva autentica asupra lucrarii sale, afirmand ca, daca s-ar angaja undeva, ar simti ca- si perde libertatea.
Despre arta sa Lartigue spunea: “I have two pairs of eyes – one to paint and one to take photographs”.
Viata sa amoroasa gliseaza intre iubiri pasagere si iubiri eterne, cum probabil Latrigue credea ca sunt.
Dragostea sa pentru Madelaine ” Bibi ” Messager, cu care imparte cativa ani de casnicie, este subiectul a numeroase expozitii, chiar una ce a purtat numele ei, la The Photographers Gallery, in 2013.

bibi au restaurant latrigue

Bibi au restaurant-J H Lartigue

bibi a Nice 1920

Bibi a Nice-1920-J H Lartigue

Dupa despartirea de Bibi, Lartigue o intalneste pe romanca Renée Perle, la Paris. Era in 1930. Renée se mutase in Franta, impreuna cu familia ei, despre care se stiu putine lucruri, cu exceptia faptului ca erau evrei. Ajunsa model pentru Georges Doeuillet, Renée, este cunoscuta drept primul model profesionist din istorie. Lartigue este cucerit de ea si aceasta ii devine muza. Despre Renée, Lartigue spunea: “in jurul ei, vad magia”. O alinta Parasol (Umbreluta), pentru ca, spunea el, desi o cunosti bine, tot timpul ascunde ceva. Au calatorit in Juan-Le-Pins, la Biarritz, se iubeau intens, o imortaliza in zeci de cadre, 341 de fotografii in 700 de zile, se zbateau in gelozie si iubirea lor a ars rapid.  Nu s-au mai vazut niciodata pana la moarte, insa, in corespodenta lasata, Latrigue spune : “Am lucrat cu multe superbe, insa pe langa ea, toate pareau taranci.”
Fotografiile cu Renée, semnate Lartigue, sunt faimoase astazi, vanzandu-se la casele de licitatii. In 1999, “Renée Perle in haina alba” s-a vandut cu 4375 $. Galliano, sedus si el de bruneta Renée, spunea: ” aceasta parizianca jucausa a fost o avangardista perfecta: purta, fie pantaloni scurti, fie evazati, inca din 1930, iar mainile ii erau pline de bratari”.

renee perle 4

Renée Perle

renee

Renée Perle-Juan les Pins- 1931

reneee

Renée pictata de Lartigue

A treia mare iubire din viata lui Latrigue a fost Marcella “Coco” Paolucci. Urmatoare dragoste va fi si cea cu care va ramane pana la finele vietii, desi intre el si Florette Ormea exista o diferenta de 27 de ani.
Femeile captivante, care au trecut prin viata sa, raman motive ale fotografiei sale, iar picturile pline de lumina, culoare si emotie, pe mine ma fac sa ma intreb daca a fost fericit cu adevarat candva sau daca doar a vrut sa surprinda fericirea, macar in poze, pentru a nu-i fi o notiune atat de straina.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply