To top
30 May

Un parfum poem al unui loc, deopotriva, real si imaginar

Un parfum-poem ma face azi sa scriu, cu emotia oricarui adept al paseismului, cu sentimentul ca nu doar o carte sau un tablou te rascoleste prin continut, ci la fel de bine un parfum ( asta daca stii sa-l simti cu corpul, dar si cu mintea), cu gandul ca daca m-as da cu el e ca si cum l-as intalni pe Picasso in Antibes, pe Slim Aaaron fotografiind French Riviera, pe Sara Murphy sau pe pleziristul Fitzgerald. Un parfum e asociativ, e generator de senzualitati prodige, te poate autoexila in propria-ti stare sau poate fi o destinatie meditativa, dar toate acestea nu se intampla cu orice parfum.

photo: Hotel Cap Eden Roc by Slim Aaaron

Eden Roc- Christian Dior e letargie pura, e vara-vivid a anilor’70, e plaja din Antibes, e insusi atmosfera hotelului Cap Eden Roc. Parfumul asta, fara modestie inutila, sunt eu din foarte multe puncte de vedere. Dar sa nu lasam intimitatile aux autres.

E transpunerea insasi a unui loc real si imaginar deopotriva. E cel mai frumos parfum pe care l-am mirosit in ultimii ani. Ani, da?

Am vazut, acum ceva vreme, filmul Genius: Picasso cu Banderas (care nu e un preferat, dar aici e magistral) si dintre multele cadre extrem de bine gandite sa trimita semnale catre toate terminatiile umane senzitive, mi-a ramas in minte cel in care Picasso se plimba pe plaja Eden Roc, alaturi de iubita sa pictorita si scriitoarea Francoise Gilot. Purta eternii pantaloni din catifea reiat bej, despre care am citit ( in romanul scris de una dintre iubitele sale, Genevieve Laporte- Cat de tarziu straluceste soarele) ca ii cumparase din magazinul Latreille si i-a purtat ani de zile si tricoul in dungi, pe care il spala cu apa rece si sarata, cum este cea a marii. Cadrul acesta avea ceva din ceea ce Picasso considera: “ ca aurul e simbolul iubirii, aurul e soarele”. Mi-a ramas acolo undeva, intr-o camaruta interioara, unde stau toate amintirile de lost and found din Côte d’Azur, toti bohemian cognoscenti ai vremii, pe care Slim Aaron, fotograful care si-a dedicat arta fotografierii jet-setteri-lor, i-a susrprins in cele mai dezirabile fotos din Côte D’Azur, Angelina Jolie si Brad Pitt in By The Sea, toata stilistica vestimentara a lui Bardot si toate iubirile de-o vara.

HDCER ARCHIVES FROM HOTEL DU CAP-EDEN-ROC: A TIMELESS LEGEND ON THE FRENCH RIVIERA, FLAMMARION, 2021

Cred ca tot acest cumul de referinte, preludii cultural-boeme, pe care il contine Hotel Cap Eden Roc, l-a facut acum pe parfumierul  creator Francois Demachy sa deschida usa si sa vorbeasca olfactiv de acest loc atat de bine intiparit in atatea epoci. Dar ca sa ajunga sa deschida aceasta usa, sunt sigura ca s-a imginat venind by boat, by sea, cu toate aromele marine, sarate, insinuante.

L-am mirosit acum cateva zile si prima impresia a fost de salty air, apoi un miros delicat, de piele incalzita de soare si apoi aroma de plante si suspine de trandafir si pin. Pe scurt, e un parfum al dansului soarelui pe mare.

Eden Roc- CD are eleganta si atemporalitatea hotelului omonim ( care sarbatoreste 151 de ani de stralucire) dar si promisiunea unei veri ca cea din romanul lui Calligarich.

M-am gandit mult la acest parfum in ultimele zile si a fost ca un coleg de camera, cu care am impartit impresii despre preferinta mea spre tot ce inseamna old world aesthetic, despre aceste simboluri ale unor generatii culte, sofisticate si depravate ( a se citi: nu doar in sensul rau!), despre distinctie si decadenta, doua notiuni greu de intalnit in acelasi spatiu, despre ce pot sa faca oamenii locurilor, dar si locurile oamenilor si despre toata acesta nevoie de a sta strans lipit de emotie, in orice forma a sa.

Mi-am amintit de acest hotel cu draperii inflorate vintage si pereti splendizi, ai Champagne Bar-ului si de faptul ca a fost candva teren de joaca pentru Picasso, loc de luna de miere pentru Elizabeth Taylor si Richard Burton, loc de inspiratie pentru F. Scott. Fitzgerald, care a imortalizat acest loc in romanul sau Tender is the Night, loc de indragostit de Kennedy pentru Marlène Dietrich, care venise in vacanta cu sotul, fiica Maria, amanta sotului si propriul amant, scriitorul Erich Maria Remarque.

M-am gandit la coincidenta care face ca un parfum sa se intalneasca cu predilectia ta de-o viata pentru acest spatiu, timp si stare, pe care le incapsuleaza Cap d’Antibes si cum sa ii ramai indiferenta.

Am privit flaconul si in el era o lume. O lume pe care eu o port in mine si pe care acum as purta-o si pe piele.

Despre ce contine parfumul, o sa vedeti voi, daca mergeti sa-l incercati in boutique-ul Maison Christian Dior din Baneasa Shopping City. Dar o sa va placa, pentru ca in esenta este intalnirea dintre Eden Roc si Demachy, iar aceasta intalnire nu ar putea naste ceva lipsit vreodata de charm, vitalitate, eleganta si distinctie.

 

 

 

 

 

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply