To top
6 Sep

3 destinatii de vizitat, pline de istorie si de povesti

Sezonul vacantelor s-a terminat, dar pentru viitoarele calatorii, un top 3 al unor destinatii inedite si mai putin vizitate.

Pe meleaguri indepartate, se afla un mic orasel, desprins parca din epoca victoriana. Incremenit in timp, copt sub soarele Africii, Matijesfontein este, mai presus de toate, o lectie de istorie.

In 1884, inginerul feroviar de origine scotiana James Douglas Logan poposeste aici, cautand o clima potrivita pentru a-si vindeca problemele sale de sanatate. Decide sa puna bazele unui SPA modern in epoca victoriana.

Asa ia nastere Matijesfontain, acest oras cu case istorice superbe, atemporal, unde sunt pastrate si astazi statiile de benzina de la 1800, unde poti face un tur al orasului, in vechiul Old London Bus, ce isi aduna calatorii, ca in vechile timpuri, cu sunet de trompeta sau sa petreceti o noapte in celebrul Milner Hotel, un hotel cu o istorie veche, ce a functionat intai ca spital militar, in timpul razboiului, iar apoi ca post de veghe.

Tot aici, si-a petrecut ultimii ani din viata celebrul jucator englez de cricket, George Lohmann, fascinat de zona si de clima.

Printre atractiile pe care le propune orasul suspendat in timp se numara : muzeele victoriene, plimbarile prin stepa Karoo, drumetiile cu mountain bikes, vizita la Boer War British Army, o partida de tenis sau Petanque sau, pur si simplu, relaxarea pe marginea piscinei, in lentoarea unei dupa amiezi toride.

Puteti lua cina la Royal Lounge, un loc ce portretizeaza viata lui James Logan si a altor personalitati celebre ale erei victoriene, care au vizitat micul oras. Printre oaspetii de seama ai locului s-au numarat: Lord Randolph Churchill, Cecil John Rhodes, Rudyard Kipling si Olive Schreiner.

Ramanem in salbatica si insorita Africa, insa alta zona, Tunisia si al sau Sidi Bou Said, o statiune situata la 20 de km de capitala.

Din 1915, autoritatile franceze au hotarat ca orasul sa fie protejat ca monument de istorie sau arta.

Ne intoarcem in Europa, in vechea Bohemia- actuala Cehia, mai exact in cunoscuta statiune Karlovy Vary, o destinatie foarte populara in sec XIX, pe care celebritatile epocii o vizitau pentru tratamentele SPA si bogatia apelor termale.

Desi a fost fondata in 1358, statiunea isi castiga notorietatea incepand cu anul 1760, cand medicul David Becher descopera aici prezenta dioxidului de carbon, in izvoarele minerale. Obervand ca acesta se evapora foarte repede din apa, recomandarea sa este de a se consuma apa termala direct de la sursa. Astfel incep sa fie construite pentru turisti paviioane ce, in timp, au fost inlocuite cu colonade si sali sustinute de coloane impresionante.

Puteti vizita centrul turistic Moser, unde exista Muzeul de Sticla, ce detine peste 2000 de lucrari fine, Mill Colonade, construita in 1881 si care adaposteste 5 izvoare si numeroase sclupturi, dintre care 12, de-a lungul balustradelor, reprezentand cele 12 luni ale anului sau Hot Spring Colonade, o structura moderna din 1960, ce include un gheizer.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply