To top
22 Aug

Cum putem lua notite stilistice din filme

Unele filme – emotie, replici cu subtanta, personaje iconice, dar si costume fascinante. Un regal vizual, daca esti nu doar o cinefila impatimita, ci si o iubitoare de haine frumoase. Chiar lectii de stil, daca ai deprinderea de a sesiza atemporalitatea tinutelor. Te poti inspira, ba chiar le poti recrea in maniera proprie (a nu se intelege a le copia). Am multe filme in minte, care mi-au servit drept repere in moda, care mi-au deschis mintea si care m-au facut sa nu vreau sa seman niciodata cu nimeni in vestimentatie. Am luat, din fiecare carte, film, expozitie de arta, un mic detaliu, care mi s-a potrivit si mi-am creat, in timp, un stil propriu, pe care nu-l recomand nimanui, din simplul motiv ca fiecare este unic si trebuie sa se vada pe sine prin alegerile sale. Recomad, insa, calea spre lectura si cinematografie, mai mult decat spre reviste de moda, care au, de multe ori, rolul de a ne uniformiza. Nimic nu mi se pare mai fascinant decat sa reusesti sa fii tu cel/cea care a impus ceva, oricat de mic in moda. Nu, nu spun ca putem inventa roata, insa putem sa cream un microunivers stilistic, prin amprenta toute personelle. Il am in minte acum pe David Bowie, care a fost un trendsetter si pentru asta nu a fost nevoie sa inventeze nimic nou sub soare, ci doar sa faca asocieri inedite, sa creeze costume cu diverse influente, sa mixeze stiluri si sa devina un tip legendar, cu un stil pe care il recunosti de indata si pe care, daca l-ai copia, nu ai face decat sa fii lipsit de originalitate. Nu putem avea toti aceeasi doza de creativitate, dar putem fi noi, cu toate chestiile naspa si bune, care ne dau individualitate, iar acest tot poate fi transpus in stilul vestimentar propriu. Pe scurt, mesajul meu este sa lasati emotiile, care s-au nascut privind oameni, locuri, pagini de carti, cadre, sa creeze pentru voi.

Reiterez ideea de a nu copia niciodata pe nimeni, ci de a te lasa inspirat si apoi purtat de simtul propriu. Dintre multele filme ale caror costume m-am indragostit si care pot fi evergreen-uri si astazi, am ales trei.

Indochine, un film de exceptie, cu o Catherine Deneuve impecabila. De la tinutele de tip safari, pana la rochiile simple sau cele de inspiratie coloniala, oricare dintre outfituri este perfect si astazi.

By The Sea, un film in care s-a mizat mult pe atmosfera si haine, mai mult decat pe subiect. A iesit o superba trecere in revista a unor costume de mare rafinament, purtate cu nonsalanta de Angelina Jolie.

Under the Tuscan sun, vazut de toata lumea, cred, este si el o lectie de stil ce-ti sopteste ca rochiile cu aspect vintage-retro au un sarm de neegalat si ca palariile de paie fac un cuplu bun cu camasile de jeans.

 

 

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply