To top
22 Aug

Cea mai misto librarie din Paris

Parisul este un oras-cultura. Este un hub al creativitatii si astazi, asa cum a fost candva un hub al avangardei. Sunt multe locuri emblema, care poarta si astazi amprenta unei efervenscente specifice altor epoci, si nu ma refer aici la muzee, obiective turistice, case memoriale and so on. In Paris si cafenelele au nu doar un aer boem, ci si o poveste ce leaga dragostea pentru cultura de micile placeri. Am in minte acum Deux Magots, loc de intalnire candva al oamenilor de arta ai vremii, cafenea preferata de Simone de Beauvoir care venea aici si isi bea cafeaua stand la aceeasi masa. Astazi, masa ii poarta numele si pare ca dorinta de a conserva un trecut nu are legatura cu marketingul.

Dar nu despre cafenele si bistrouri vreau sa va vorbesc astazi, ci despre una dintre librariile pe care ar trebui sa o vizitati cand calatoriti in Paris.

Shakeaspeare and Company este poate una dintre cele mai vechi si cu traditie librarii, deschisa de Sylvia Beach, o americanca cunoscuta drept o sustinatoare a scriitorilor anonimi ai vremii, fiind cea care i-a publicat lui James Joyce romanul Ulysses si cea care a  incurajat publicarea primului roman al lui Hemingway, Three Stories and Ten Poems. Prima data libraria s-a numit La Maison des Amis des Libres si era situata in alt loc decat este astazi, ulterior Sylvia decizand sa-i schimbe numele in Shakeaspeare and Company. A fost un succes, pana cand la un moment dat Sylvia nu a mai reusit sa tina afacerea si a decis ca trebuie sa o inchida. Andre Gide, insa, a salvat libraria, creand un club Friends of Shakeaspare and Co, unde membrii trebuiau sa plateasca 200 franci pe an pentru a putea participa la serile de lectura. A devenit locul  de intalnire pentru Ezra Pound, Ernest Hemingway, Joyce, pana cand ocupatia germana a dus la inchiderea ei. Povestea ei a continuat cand George Whitman, un  alt american, a redeschis-o, de data asta in alt loc,drept hommage pentru Sylvia Beach, unde o puteti gasi si astazi.

Daca mergeti astazi, o sa fiti cuceriti nu doar de aerul boem, de dezordinea aranjata, de atmosfera de cultural spot amestecat cu leisure, dar si de ideile care o definesc. Spre exemplu, o sa gasiti o imensa oglinda, pe care sunt lipite mesaje de la vizitatori sau o sa descoperiti doua paturi, care au scopul de a adaposti si astazi scrritori ce vin in Paris si nu au niciun loc de dormit. In schimb, acestia trebuie, la plecare, sa lase scrisa cate o pagina. Astfel s-au strans 35.000 de pagini de la cei care au petrecut noaptea aici. Este un must visit, macar pentru istoria ei tumultuoasa, daca nu pentru achizitionarea unei carti care sa completeze colectia personala.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply