To top
18 Nov

Interviu cu David Frossard- Liquides Imaginaires

Sunt intalniri si oameni care iti ofera ocazia de a patrunde intr-un univers foarte indepartat si care iti creeaza un context emotional. Prefer intotdeauna intalnirile scurte, dar cu subtanta, cu oameni-peronaje, care nu se ascund de tine in spatele unor tipare, care vorbesc nonsalant, care nu-si pregatesc niste clisee, cu care ar sti ca intotdeauna ar trezi aprecierea unui public, de cele mai multe ori, cabotin.

Un astfel de tip sarmant este David Frossard, fondatorul casei de parfumuri de nisa Liquides Imaginaires, pe care l-am intalnit de curand. Nu am petrecut mai mult de 15 minute impreuna, insa au fost foarte concentrate, foarte suculente. David, profesor de filozofie, fost director al casei L’artisan Parfumeur si fost director de creatie al brandului Frapin este o galerie de cunostinte si emotii.

Spirit sedus de simbolistica, David isi creeaza parfumurile sub forma unor trilogii. Acum, se afla in Romania, la invitatia Beautik Haute Parfumerie, pentru a-si lansa cea mai noua creatie : Dessert Suave, un parfum cald, cu note de madarina, trandafir si cardamom, extrem de senzual.

Am discutat despre parfum, dar si despre femeie si amor.

Ce te-a sedus in lumea parfumurilor? Amintirile, emotiile generate de o anume aroma, dragostea, o anume intalnire?

Cred ca intalnirea, dar bineinteles ca si amintirile. E clasic, parfumul este o intalnire cu amintirile si cu trecutul. Pentru mine, parfumul este si o intalnire creativa, pentru ca este asemenea unei picturi pe panza. Este o intalnire intre creator, parfumieri, directorul artistic and many more.  Apoi parfumul este si intalnirea cu publicul. Parfumul poate sa placa sau nu. De altfel, este si intalnirea cu sine. Un parfum trebuie sa vorbeasca despre noi. Unele parfumuri sunt exigente, altele pretind din partea publicului un efort de a le intelege. Fiecare cauta un parfum care sa fie cat mai personal, care, de fapt, sa fie o intalnire cu sine.

Cu ce miros asociezi dragostea voluptuoasa? Dar dragostea subtila, nemanifesta?

Dragostea subtila as asocia-o cu o floare alba, care miroase a piersica.  E timida, e draguta, e fragila. Pentru dragostea voluptuoasa, as alege tuberoza. O aroma care te ameteste, care iti vorbeaste despre instinctul primar, cumva animalic. Acest instinct, ce exista in fiecare dintre noi, transmite ideea de senzualitate.

Spune-mi povestea parfumului tau preferat?

Parfumul preferat se numeste Fortis si este inspirat de foc, nu cel distrugator, ci cel care regenereaza. Este parfumul care da forta de a reincepe cand ai pierdut, ca o armura de protectie. Este intocmai ca simbolul pasarii Phoenix ce renaste din propria-i cenusa.

Ai un parfum cu efectul madelainei proustienne?

Nu, neaparat. Dar o aroma emotionala pentru mine ar fi cea care aminteste de plajele Corsicii, locul unde, adolescent fiind, mi-am trait iubirile, intr-o perioada cand pentru tineri totul era dramatic si absolut. Totusi, cred ca mirosul florii de iris ar putea fi o madelaine proustienne. Acum ceva vreme, rujul de buze continea acest extract de iris si mirosul il asociez cu sarutul mamei pe obraz.

Este emotia cea care face un parfum de neuitat?

Clar. Este emotia unui moment trait in compania parfumului, care se intipareste ca un tatuaj. Este emotia pe care o legi olfactiv de o anumita persoana, femeie sau barbat si ceea ce ai trait alaturi de acea persoana.

Ce este pentru tine un parfum?

Pentru mine, parfumul este o poveste. Chiar un science-fiction, asa cum creeaza scriitorii. Este o granita dintre natural si supranatural.

Ce te inspira in creatiile tale? Cinema-ul, natura, muzica, oamenii, trecutul?

Totul, pentru ca sunt o persoana foarte curioasa. Prin tot intelegand oamenii, o anume vointa de a trai, sarbatoarea, senzualitatea, placerea, dorinta, putin din spiritul dionisiac.

Spune-mi o creatie a casei voastre pe care o asociezi cu o femeie indragostita? Dar o creatie a unei femei care vrea sa seduca?

Dom Rosa. Este o champagne rose care vorbeste despre sacrificiul trandafirului fragil, care moare primul pentru ca frumusetea vinului sa fie deplina, asa cum se stie despre ritualul foarte vechi de creare a sampaniei. Este totodata un simbol al pasiunii, al misterului si al emotiei.

Dessert Suave este aroma care ar descrie cel mai bine o femeie care vrea sa seduca. Este pentru cea care tulbura, care indrazneste totul, care nu este niciodata la fel. Este un parfum al mirajului si al visarii.

Cum ti-ai descrie parfumurile casei?

Exigente, mistice, complexe, senzuale, care sparg categoriile. Am incercat sa ii atrag pe oameni, prin creatiile noastre, intr-o betie de senzatii, daca sunt dispusi sa ne accepte complexitatea.

Ce face o femeie de neuitat?

Este foarte complicat. Este un tot ceea ce o face de neuitat. Cred ca semnatura senzualitatii ei, parfumul ei, cuvintele, pielea ei si felul sau de a fi.

 

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply