To top
22 Sep

Despre parfumuri si dragoste, cu Alexandra Roos

Am plecat de acasa, cu gandul de a-i lua un interviu Alexandrei Roos, creatoarea parfumurilor Roos&Roos. Era in Romania, cu prilejul lansarii unui nou parfum, In the Wood of love, iar interviul urma sa aiba loc in spatiul unic Beautik. Emotionata de trei ori, o data pentru ca urma sa vorbesc in franceza, limba pe care o ador, urma sa ma intalnesc cu o adevarata frantuzoaica si pentru ca parfumurile Roos&Roos reprezinta o obsesie pentru mine, am ajuns putin mai devreme de ora stabilita.
Pe Alexandra Roos, o mai vazusem. Stiam ca este singer/songwriter, ca are o naturalete si un charm irezistibile si ca este  fiica unui guru in industria de sillages, Chantal Roos. Marea bucurie a aparut in clipa in care i-am adresat prima intrebare, iar Alexandra, a punctat: Nu e o intrebare deloc banala. Iubesti cuvintele. Vorbesti asa de frumos. Recunosc, m-am topit, iar interviul s-a transformat intr-o discutie bazata pe afinitati, pe o anume chimie, pe o comunicare dincolo de cuvinte. Astfel, am decis, ca interviul sa curga exact ca o discutie in care sa se simta emotia, dezvaluirea, firescul.

Ce te-a sedus in lumea parfumurilor? Amintirile, emotiile generate de o anume esenta, dragostea, o anume intalnire?

Alexandra Roos: Gasesc prima intrebare magnifica. Esti scriitoare? Nu este o intrebare banala. Revenind, totul m-a sedus, dar mai ales amintirile. Mama mea era prezenta in lumea parfumurilor. In 1976, ea lansa Opium YSL. Pe atunci eram micuta, aveam 6 ani, iar mirosul acestui parfum cu efect de madlaine proustiana imi trezeste si astazi o emotie. Si daca sunt incapabila sa mentionez cantecul preferat sau filmul preferat, asta nu se intampla si in cazul parfumului preferat. Aici stiu sigur ca Opium este parfumul preferat. Este in primul rand un parfum “de liaisons”, apoi este un parfum YSL, iar eu sunt o femeie care iubeste femeile, asa cum le- iubit si YSL, oferindu-le locul sau, mai exact, acela de a nu se incadra in stereotipuri. Femeia YSL poarta cu nonsalanta tuxedo, este magnifica, este o femeie de caracter, este sensibila, intruchipeaza viziunea perfecta. Exact asta inseamna pentru mine Opium. Este adevarata feminitate. Dincolo de emotie, m-a sedus si intalnirea si dragostea…. Parfumul este un accesoriu mai presus de celelalte, un accesoriu al identitatii.

Care este aroma pe care o asociezi cu dragostea voluptuoasa, dar cu cea subtila?

Alexandra Roos: Este o intrebare dura. Nu stiu daca e subtila, dar e voluptuoasa. Tuberoza. Sunt innebunita dupa tuberoze. Dragostea subtila as asocia-o cu ceva lemnos, posibil cu cedru.

Creatiile tale olfactive vand si ele emotii? Eu sunt obsedata de Sympathy for the sun…

Alexandra Roos: Parfumurile noastre produc emotii. Un parfum este in aer, este impalpabil, ceea ce inseamna multa emotie. Eu nu sunt o cerebreala atunci cand vorbesc despre parfum.
Creatiile mele vorbesc fie despre dragostea pentru un barbat, fie pentru altceva. Sympathy for the sun inseamna dragostea pentru viata, briza marii care iti mangaie obrajii, un pic de sare, Riviera…Am creat acest parfum, inspirata de Rolling Stone. Eu ascult rock. Am vrut sa creez un parfum solar, dar care sa exprime primordial un suflu de libertate. Si cand spun asta, nu ma refer neaparat la evocarea unei plaje, ci la nostalgie, acea nostalgie care apare cand vacantele se termina.

Este emotia cea care face de neuitat un parfum?

Alexandra Roos: Da, sigur. Cand il mirosi, stii ca s-a intamplat asta. E un sentiment care te invadeaza, dar nu stii ce este. Este o emotie, dar nu stii care. Spre exemplu, eu am un soc afectiv cu florile carnale ale lui Frederic Malle.

Ce te inspira in creatiile tale? Cinematografia, muzica, oamenii, trecutul?

Alexandra Roos: Totul, dar, daca ar fi sa fac un top, pe primul loc este muzica. Eu am cantat, vocal, cat si la chitara, am compus, am scos 4 albume…Denumirile parfumurilor mele sunt inspirate asadar din muzica: A Capella, Sympathy for the sun, I love my man, inspirat de cantecul lui Billie Holiday, Song for a Queen, White Song…
Ce fel de muzica ai cantat?

Alexandra Roos: cantece in franceza, un fel de rock independent.

Spune-mi o creatia de-a ta pe care ai atribui-o unei femei indragostite? Dar unei femei care doreste sa seduca?

Alexandra Roos: I love my man, pentru femeia indragostita. O femeie indragostita are pofta sa vada in fata ei un camp de trandafiri, carnali, infloriti, gratiosi. Ingredientul principal al acestui parfum este trandafirul. Dragostea inseamna senzualitate.  Femeia care vrea sa seduca nu are nevoie de nimic. Ea seduce pur si simplu. Seduce prin parfumul propriu. Ea este o seducatoare in esenta. Iar, daca, are nevoie de un accesoriu, trebuie bine ales. Poate fi Opium sau orice altceva, dar in fond personalitatea ei de cuceritoare seduce.

Ce face o femeie memorabila?

Alexandra Roos: Ceva din privirea ei. Este energia pe care o simti in preajma ei. Femeile, care m-au marcat, au fost puternice,  fragile, cultivate, inteligente. In preajma lor simteai energia, iar asta m-a facut sa mi le amintesc. Consider ca femeia nu este al doilea sex, cum spunea Simone de Beauvoir. Imi place sa cred ca am evoluat si ca este le premier.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply