To top
8 Jun

Interviu cu Alexandre J, parfumier si arhitect al ingredientelor si al simturilor

Lumea parfumurilor este o lume libera, unde singura creativitatea dicteaza nuante, arome, tonuri, sclipiri si emotii. Are poezie, are efect proustian si povesti imaginare. Imi place sa patrund in universul acesta si sa caut raspunsuri. La fel de tare imi place si sa ma parfumez, pur si simplu actul in sine mi se pare ca face parte din seria ritualurilor pur plaisir feminin. Parfumul care ma cucereste o face intotdeauna din primul moment si trebuie neaparat sa-mi evoce un timp, o era, o amintire, o istorie.
Acum ceva vreme, odata cu lansarea casei de parfumerie Alexandre J, in Romania, am avut ocazia de a lua un interviu creatorului francez Alexandre J, un adevarat arhitect al ingredientelor si al simturilor.
Eliberandu-se de codurile traditionale ale parfumeriei, dorind sa propuna o alta viziune a frumosului, prin alianta dintre ambalaje luxoase si arome de exceptie, Alexandre J isi deschide in 2011, propria casa de parfumuri.
Fiecare recipient  este minutios lucrat, adunand laolalta numeroase identitati culturale, care l-au inspirat de-a lungul timpului, iar fiecare parfum ofera o paleta olfactiva surprinzatoare. Dar dincolo de aceste creatii, prin care creatorul se face cunoscut, oare cum este Alexandre J?

T.E: Ce te-a sedus in lumea parfumurilor? Amintirile, emotiile generate de o aroma, imaginea mamei…?
A.J: Sunt 20 de ani de cand evoluez in lumea parfumurilor. Pasionat de arta, de arhitectura si de frumos, consider ca parfumul este un mijloc fabulos de exprimare a simturilor si ratiunea pentru care imi fac aceasta meserie. Acord, in mod egal, o atentie speciala elegantei vestimentare, in care a te parfuma face parte din ritualul cotidian al unui barbat care are nevoie sa placa si sa se placa.

T.E: Care este aroma pe care o asociezi cu dragostea voluptuoasa?
A.J: Altesse Mysore este un foarte bun exemplu. Un parfum de caracter si de generozitate, destinat unei adevarate femei elegante si pasionale.Patchouli, trandafirul si lemnul de santal creeaza impreuna un parfum voluptuos si fascinant.

T.E: Creatiile tale olfactive vand si emotii, nu-i asa?
A.J: Emotia inspira si astfel fiecare dintre parfumurile casei ne reaminteste o istorie care vorbeste tuturor.

T.E: Ai vreun parfum cu efectul madelainei proustienne?
A.J: Pentru mine, parfumul care contine aroma madelainei lui Proust este ST. Honore. O prajitura cu unt, cu aroma de lamaie, cu un miros accentuat de vanilie si boabe de tonka.

T.E: Ce aroma iti vorbeste mai bine despre copilarie?
A.J: Copilaria mea a fost definita de calatorii si de o viata de familie plina. Cafeaua, mierea, mirosul de tamaie si de lemn m-au marcat in mod special.

T.E: Ce te inspira?
A.J: Calatoriile, intalnirile, amintirile acumulate de-a lungul anilor. Apoi imaginatia si creativitatea se straduiesc sa gaseasca stilul si tendintele potrivite.

T.E: Ce inseamna pentru tine un parfum cu adevarat sofisticat?
A.J: Un parfum sofisticat nu este unul puternic sau complex, ci un parfum care pune in valoarea frumusetea materiei prime, un parfum care se transpune intr-un sillage clasic si foarte bine echilibrat. Un parfum sofisticat este, mai presus de orice, reflectarea personalitatii care vorbeste despre toate acestea.

T.E: Patou considera ca blondele trebuie sa aleaga esente florale, pentru a fi in armonie cu pielea lor, iar brunetele, arome mai intense, cu mosc sau cu ambra. Ce parere ai?
A.J: Ne intalnim cu Jean Patou din acest punct de vedere. Intr-adevar culoarea si natura pielii influenteaza alegerea parfumului. Parfumurile proaspete si florale se potrivesc mai bine tenurilor deschise. Tenurile inchise au mai multa nevoie de un parfum impetuos, lemnos, gen oriental.

T.E: Cum ai descrie parfumurile Casei Alexandre J?
A.J: Parfumurile Casei Alexandre J sunt puternice, datorita notelor de varf alese cu atentie. Parfumul trebuie sa se simta si sa dea o impresie imediata, aceea de a-l placea sau aceea de a-l detesta. Apoi, vine momentul descoperirii notelor de mijloc, delicate precum: iasomia, trandafirul, irisul, tuberoza etc. Aceste note evolueaza, odata aplicate pe pielea unei persoane sau a alteia, exact ca o creatie sur mesure. In sfarsit, notele de baza linistitoare si grele raman persistente.

T.E: Care este istoria Casei Alexandre J?
A.J: Lansata in 2011, deschiderea casei reprezinta un proiect de o viata, acela de a aduce un omagiu parfumeriei traditionale, unde flacoanele de parfum aveau un loc bine definit in viata fiecaruia. De mai bine de 7 ani incerc sa creez o veritabila experienta vizuala si olfactiva, destinata unei clientele exigente, in cautarea adevaratei traditii. Astfel, mai bine de 30 de materiale diferite, precum nacru, piele, aluminiu si multe altele sunt folosite in fabricarea flacoanelor.

T.E: Care este cea mai recenta creatie a casei?
A.J: Cea mai recenta creatie este Oscent Rouge, o oda inchinata vietii, compusa din note de smochine, iasomie, lemn de santal. Acest parfum, cu diferite fatete, evolueaza pe piele de o maniera foarte senzuala si eleganta.

T.E: Care sunt particularitatile unui parfum reamarcabil?
A.J: Intotdeauna un parfum remarcabil asociaza experienta vizuala celei olfactive. Parfumul trebuie sa suscite emotia, pofta de viata si, mai ales, starea de bine.

Parfumurile Alexandre J pot fi gasite in Beautik Haute Parfumerie. 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply