To top
19 Feb

In vizita la Muzeul Zambaccian

Vizitele la muzee ma fac sa ma intorc in timp, sa fiu nostalgica, sa ma bucur de frumusete si sa fug de vremurile lipsite de emotie actuale.

Desi este in cartierul in care locuiesc, Muzeul Zambaccian nu se afla pe lista muzeelor admirate, astfel, duminica la pranz am mers impreuna cu familia intr-o scurta vizita.

Situat in superba casa a lui Krikor Zambaccian, om de afacerii roman de etnie armeana, colectionar de arta si critic de arta, muzeul fondat in 1947 contine colectii de arta valoroase, ce au fost donate, impreuna cu imobilul, statului roman. Muzeul este o componenta a Muzeului National de Arta al Romaniei. Casa Zambaccian a fost proiectata de arhitectul C. D. Galin. Printre exponatele artistice, se numara lucrari de pictura si grafica ale pictorilor romani de mare notorietate: Corneliu Baba, ce a realizat un potret al lui Zambaccian, expus in muzeu, Al. Ciucurencu, Lucian Grigorescu, Ion Andreescu, Th. Pallady, Ghe. Petrascu, St. Luchian, Iosif Iser, Camil Ressu, Nicolae Tonitza si alti titani ai picturii nationale. Acestora li se adauga lucrari ale impresionistilor francezi: Paul Cezanne, Camile Corod, E. Delacroix, Henri Matisse, C. Pissarro, M. Utrillo si Pierre Auguste Renoir.

Putem admira si piese ale unor pictori straini ce au lucrat in Franta: Alfred Sisley si Pablo Picasso. Printre sculpturi se numara opere de Brancusi, Cornel Medrea, Milita Petrascu, Frederic Storck.

Impresioneaza si obiectele de mobilier, frumusetea maiestuoasa a cladirii, curtea interioara cu statui ale unor sculptori celebri, dar si spusele colectionarului: ” Am daruit poporului colectia mea de arta, deoarece si talentele pe care le-am intalnit sunt ale poporului, ele fac mandria lui, altfel as fi tradat poporul si pe artistii carora le-am cules rodul”.

IMG_2547

IMG_2546

IMG_2544

IMG_2542

IMG_2548

Grigorescu

IMG_2551

Camil Ressu

IMG_2555

Cezanne

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply