To top
21 Jul

Pilvax, locul deliciilor unguresti

Mi se cere, in mod constant, sa recomand experiente, magazine, restaurante sau locuri. Imi place sa o fac si sa va inspir, asa cum si eu ma las inspirata de alti oameni, reviste, carti sau filme.
Abia m-am intors dintr-o scurta vacanta in Tara Brasei cea frumoasa. In ultimii ani, Brasov a fost inclus mereu pe lista noastra. Ne plac: frigul de aici, casele fondante, usile cu dantelarii din lemn, atmosfera de burg, mancarea si vila veche, fortificata, din sec XVI, in care locuim de fiecare data. Ma intriga, in acelasi timp, aceste usi enorme, ce adapostesc curti interioare linistite si care arata o lipsa a dorintei de comunicare a locuitorilor. Ma incita la ” la un soi de “voyeurism”. Brasov este si singurul loc unde fac plimbari lungi de kilometri, eu care sunt cea mai sedentara si gurmanda fiinta, desi nu ai spune, vazanadu-ma la 45 de Kg. Am impresia ca merg cumva pe urmele sasilor…ca merg pe urmele istoriei, ca fiecare loc spune o poveste si ca fiecare casa ascunde ceva.

pilvax
Fiecare vizita aici ne dezvaluie locuri noi pentru bonvivants, strazi ascunse si emotii.
Unul dintre aceste noi locuri a fost si Pilvax, un restaurant cu specific ardelenesc-unguresc, un loc ce ne-a impresionat placut. Am mers de doua ori si de fiecare data am fost serviti de un tip foarte amabil si politicos, Zoli, (am fost atenta la ecuson), asta neinsemnand ca ceilalti sunt nepoliticosi 🙂 si Atilla era zambitor, desi usor mai sobru.
Numele locului este inspirat, asa cum poate multi v-ati dat seama, de celebra cafenea din Budapesta, o cafenea cu traditie, deschisa la inceputul secolului XIX.
Localul este un mix intre un wine-bar si un restaurant intim. Mi-au placut mult designul minimalist, corpurile de iluminat foarte scandinavian style si peretii negri cu desene albe, so french.
Clientii sunt personaje interesante, in ultima seara am remarcat un cuplu in varsta, el, un domn foarte sobru, cu un aer british si ea, o doamna mignona, cred ca de etnie maghiara, cu parul grizonat , care au luat cina, au baut un pahar de visinata si au stat tête-à-tête . El zambea discret, ea, e drept, era mai neparticipativa, insa tabloul era unul placut, ce demonstra, daca unii aveau dubii, ca batranetea poate fi traita frumos.
Meniul cuprinde de la preparate specifice zonei Ardealului, pana la specialitati definitorii bucatariei maghiare. Noi am incercat supa gulas, condimentata bine si teribil de gustoasa, papricasul de pui cu spetzl si tocana de vitel cu piure, despre care am decretat ca nu am mancat vreodata o tocana mai buna, drept pentru care am mancat acest fel de mancare doua zile la rand 🙂

IMG_8639

IMG_8641
Iubitorii de vin vor avea un embarras du choix, data fiind selectia cuprinzatoare, ce numara aproape 100 de tipuri de vinuri din zone renumite ale Ungariei, precum Tokaji, Villány sau Eger. Daca vreti ceva mai light, puteti opta pentru un sprit, care aici este star, fiind si una dintre bauturile favorite ale maghiarilor.

IMG_8637

Am aplaudat curatenia impecabila din restaurant, gustul autentic al mancarii, curtoazia personalului si sentimentul de amicitie pe care il emana.
Restaurantul are si o mica terasa, de unde poti vedea strada Michael Weiss, in capatul careia sta semeata Tampa.
Daca aveti drum prin Brasov, treceti Pilvax in agenda si mergeti fie pentru un pranz, fie pentru o cina consistenta. 🙂

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply