To top
11 Jan

O premiera cinematografica, un hommage à Dalida

Cand spun femei seducatoare, printre primele nume, in minte imi vine Dalida, cu rochiile sale stralucitoare, cu slabiciunea ei excesiva, cu parul messy, gesturile senzuale, dansand lasiv pe Laisses-moi danser sau soptind alaturi de Alain Delon, Paroles, Paroles.
Ma inspira si ma incanta sa o privesc. Si fac asta adesea, in serile cand am timp sa ascult playlist-ul preferat.
Cu un destin ce bate filmul, neimplinita, permanent nostalgica, depresiva, cu trei iubiti care si-au luat viata, cu o cariera stralucitoare, cu titlul de Miss Egipt  si cu un sfarsit regizat, o sinucidere atent planificata, povestea acestei femme fatale m-a impresionat teribil cu dramatismul ei.
Anul acesta este anul Dalida, implinindu-se 30 de ani de la moartea sa. Astfel, dincolo de filmul- hommage Dalida, o co-productie franco-italiana, ce astazi are premiera in Franta, realizat de Liza Azuelo, vor avea loc expozitii in memoriam, reeditari ale cartilor biografice precum si a intregii ei discografii, dar si un concert, maine, pe 12 ianuarie, la Paris,  in care Dalida va urca din nou pe scena, sub forma unei holograme 3D. Alaturi de ea, in concert vor mai fi prezenti si Mike Brant, Sacha Distel si Claude François, tot sub forma de holograme.

affiche01
Sper sa pot gasi filmul si in Romania, pentru ca este un must-see si un film de colectie. Din cronicile care au aparut pana acum despre filmari, am vazut ca, in urma unui casting foarte riguros, a fost aleasa pentru rolul Dalida manechinul Sveva Alviti si ca Chopard a creat bijuteriile cu diamante, din aur alb, ale personajulul, iar filmul urmareste filonul atat al carierei, cat si al vietii personale, punand accent pe povestea de dragoste a cantaretei cu primul sot Lucien Morrisse, patron al postului de radio Europe 1 si a relatiei extraconjugale cu Jean Sobieski.
La finele anului 2016, a fost editata si cartea Dalida, une vie pour l’amour de Jacques Pessis, pe care, de altfel, mi-o doresc foarte tare.
Daca veti fi in Paris in perioada 27 aprilie-13 august,  la Palais Galliera– Muzeul Modei, care adaposteste colectii de costume din sec XVIII-lea pana astazi, veti putea admira si costumele divei. Expozitia Dalida- Sa garde-robe, de la ville à la scène cuprinde de la superbele rochii Fifties Carven, rochiile tip slip-dress din paiete, pana la creatiile haute-couture Yves Saint Laurent si Balmain, o garderoba, asa cum a fost numita de Vogue, tout feu, tout flamme, ce demonstreaza pasiunea ei pentru moda pe care couturierii au surprins-o atat de bine in tinutele create.

Si pentru a ne-o aminti pe Dalida, asa cum merita, stralucitoare, insinuanta, puternica, dar si nesigura, am facut o selectie a celor mai frumoase tinute ale ei, impreuna cu melodiile mele preferate.

 

dalida-1

dalida-3

dalida-mhoshtemuse-blogspot-ro

dalida-4

Richard Chanfray si Dalida, la Milano 

dalida-5

dalida-6

dalida-acasa-paris

dalida-dress-allposters

dalida-cotidianul

dalida-mhoshtemuse-pozablogspot-ro

dalida-the-muse

 

dalida-9

dalida-10

surse photo: vogue.fr,  parismatch, allposters.com, pinterest,

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply