To top
29 Oct

Ileana Sonnabend, romanca influenta de la New York

Am vrut sa scriu articolul asta ieri, cand ar fi fost ziua ei, insa lipsa timpului nu mi-a permis. Nu stiu cati dintre voi stiti ca Ileana Sonnabend, o romanca nascuta la Bucuresti, este considerata unul dintre oamenii care au influentat atat globalizarea artei, cat si industria artei in Europa si America de Nord.
In 2014, MOMA  a vernisat chiar o expozitie in cinstea ei ” Ileana Sonnabend: Ambassador of the New”, iar poza care ilustra pe site expozitia era chiar portretul Ilenei, realizat de Andy Warhol.

ileana-moma
Ileana s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie instarita de evrei, ceea ce i-a permis Ilenei sa se orienteze spre arta, dat fiind ca vorbim de un domeniu incert financiar, de cele mai multe ori.
Tatal sau Mihai Schapira era consilier pe probleme financiare al regelui Carol al II-lea,
Mama sa Marianne Strate-Felber, de origine austriaca, divorteaza si se casatoreste apoi cu artistul ucrainean John D. Graham.
Ileana era atat de pasionata de arta, incat in momentul in care se casatoreste cu Leo Castelli, ii cere acestuia, in loc de inel de logodna, o acuarela realizata de Henri Matisse.
Ajutati de tatal Ilenei, cuplul proaspat casatorit se muta la Paris, ca mai apoi sa se mute, impreuna cu fiica lor Nina, la New York, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

ileana-nina-leo-christies

Nina Castelli alaturi de parintii sai Ileana Sonnabend si Leo Castelli

Aici isi deschid prima galerie si incep sa exploreze studiourile artistilor din New York. Asa incepe aventura artistica a Ilenei, ce ii va aduce marele succes si renumele legendar.
Ileana a fost un important colectionar de arta si galerist care a promovat numerosi artisti, ale caror lucrari sunt evaluate astazi la milioane de euro, printre care se numara: Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein si J Koons. A detinut galerii de arta in New York, Paris, Roma si timp de 50 de ani a sustinut arta.

ileana-1fmediaproject-paris-1965

Ileana la biroul galeriei sale din Paris, in 1965

Capacitatea ei de a selecta opere de arta ale unor artisti necunoscuti la acel moment si de a le expune in cadrul galeriilor sale din Paris si New York a facut-o memorabila pe Ileana. A promovat, la acea vreme, noi curente artistice: American Pop, Minimalist sau Arte Povera.
Alaturi de sotul sau Leo Castelli, Ileana a organizat, pentru prima data, o expozitie pentru Jasper Johns si Robert  Rauschenberg, in sufrageria ei din Upper Side Est. Mai tarziu, in ’64, cand Ileana parea ca este fortata sa inchida galeria dupa expozitia fara succes a lui Andy Warhol, Robert Rauschenberg castiga marele premiu la Bienala de la Venetia, succesul acestuia fiind in mare parte datorat ei,cea care facuse eforturi in a-l promova atat pe el, cat si pe ceilalti artisti in care vazuse potential.

Ileana Sonnabend at Roy Lichtenstein opening, Galerie Ileana Sonnabend, Paris, 1963 Credit: Sonnabend Gallery, New York

Ileana Sonnabend at Roy Lichtenstein opening, Galerie Ileana Sonnabend, Paris, 1963
                                                                    Credit: Sonnabend Gallery, New York

In 1970 isi deschide o a doua galerie in New York, focusandu-se pe reprezentatii curentului Arte Povera, pe care reuseste sa ii faca cunoscuti pe ambele continente.

 

Sursa Photo: 1fmediaproject.com, moma.com, Christies.com, maryellenmark.com, wall-street journal

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply