To top
13 Sep

In vizita la Muzeul de Arta Vasile Grigore – pictor si colectionar

                          Vasile Grigore – Dunarea

In educatia pe care am primit-o, au existat multi stalpi care urmau sa o consolideze, iar unul dintre ei a fost acela de a imi imbogati continuu nivelul de cultura si de incerca sa-mi creez un background de informatii cat mai diversificat.

Stapanesc putine domenii, dintre care cel mai bine pe cel al meseriei mele si pe cel al formarii profesionale, filologia, insa, cu ochii unui amator, privesc cu multa placere arta, in orice forma.

Duminica imi place sa merg sa descopar Bucurestiul mai putin stiut.

Am vizitat aproape toate muzeele pe care le stiam si toate casele ce adapostesc colectii de arta. Cu bucurie descopar cate un loc nou, despre care nu stiam ca exista si pe care il pun pe lista personala.

Cautand un restaurant pe harta telefonului, am descoperit, relativ aproape de restaurant, Muzeul de Arta Vasile Grigore – pictor si colectionar – si mi-am propus ca a doua zi, duminica, sa merg sa-l vizitez.

img_2121

A fost o experienta foarte placuta sa descopar universul pictorului Vasile Grigore- pictor, desenator si profesor universitar, care a donat acestui muzeu intreaga sa colectie de obiecte de arta, peste 500 de piese, exponate de arta europeana, sculptura, pictura, arta orientala, arta populara, grafica si ceramic, dar si lucrari personale, o serie de tablouri pline de culoare si de lumina.

img_2122

A lasat toata aceasta mostenire artistica, cu altruismul unui om de o mare bunatate, spunand : ” E mai bine sa le vada altii, decat sa le pastrez inchise, sa le vad numai eu”.

Vasile Grigore a fost unul dintre cei mai importanti artisti  din perioada modernismului romanesc, spunea Petru Lucaci.

O sa vedeti, daca o sa mergeti sa vizitati muzeul, ca picturile sale au o nota usor recognoscibila, atat datorita abundentei culorilor foarte aprinse, cat si datorita viziunii artistice.

img_2129

Muzeul a luat nastere in 2004 si functioneaza intr-o cladire veche, renovata pe Maria Rosetti. Muzeul are 5 camere ce corespund celor 7 sectiuni mari: pictura, grafica, sculptura, arta populara romaneasca si arta decorativa europeana, orientala si extrem-orientala, iar spatiile comunica printr-o scara interioara cu un palier, ale carui exponate anticipeaza, pentru vizitator, tematica salilor.

img_2134

Puteti admira operele artistilor interbelici: Thedor Pallady, Iosif Iser, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, cat si cele ale artistilor contemporani: Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba. Ion Musceleanu, Lucian Grigorescu, Gheorghe Vanatoru, Constantin Blendea, Henry Catargi, Ion Popescu Negreni, Ion Irimescu, Mihai Buculei, Vladimir Petrescu, Traian Bradeam si Jean Al. Steriadi.

Arta populara romaneasca este reprezentata de o colectie etnografica deosebita, ce contine icoane pe sticla si lemn, ceramia, obiecte de cult si scoarte.

Selectia de stampe poarta semnatura unor artisti celebri: Hiroshige, Utamaro si Kunisada, iar piesele de portelan japoneze si chinezesti sunt impresionante atat prin calitatea portelanului, cat si prin arta detaliilor si cromatica.

O sa mai puteti vedea ceramica englezeasca de tip Delft, faianta germana, ruseasca si franceza , obiecte de uz casnic din zona Dobrogei, mobilier ce arata marea indemanare a ebenistilor francezi, olandezi sau japonezi, dar si colectia pictorului de discuri si biblioteca, elocvente pentru a-ti crea o impresie despre universul de preocupari si inspiratie al pictorului.

img_2133

img_2120

Am citit ca pentru maestru, biblioteca a fost intotdeauna un instrument de indrumare in demersul sau artistic, dar si pentru cele sapte sectiuni ale colectiei.

Vasile Grigore a murit in 2012.

Muzeul este foarte bine ingrijit, biletul de intrare are un pret derizoriu de 2,50 Ron, asa ca o vizita aici nu ar goli buzunarele nimanui, ba fiecare ar pleca mai bogat de acolo, oamenii care se ocupa de muzeu sunt foarte amabili si se vede ca vizitatorii ii bucura nespus de mult, ceea ca ma face sa ma gandesc ca se intampla rar ca musafirii sa le treaca pragul, iar lucrarile de arta sunt un regal vizual.

Aveti asadar toate motivele sa acceptati invitatia de a merge la Muzeul de Arta Vasile Grigore, pictor si colectionar.

Puteti urmari si evenimentele organizate de muzeu. Anul trecut, muzeul, colaborand cu o organizatie, a avut o initiativa utila si interesanta, prin care copiii ( cu varsta intre 6-1o ani) au putut participa la o serie de ateliere sub denumirea Artistul Saptamanii, unde, in fiecare saptamana, vinerea, le-a fost prezentata opera unui artist regasit in muzeu.

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply