To top
30 Aug

Jeanne Moreau si tipsuri de seductie

Jeanne Moreau

 

In timp ce imi beam cafeaua astazi si rasfoiam ultimul numar Vogue, plin de idei stilistice pentru o toamna seducatoare, mi-am amintit de tinutele forever young ale lui Jeanne Moreau, din filmul Jules et Jim. Un fel de dandy woman, pastrand putin din registrul masculin al tinutelor lui Marlene Dietrich. Chiar scena, in care isi deseneaza mustata si se imbraca exact ca un barbat nonsalant, este de un maximum dandyism.
Daca nu ati vazut filmul lui Truffaut, unul dintre favoritii mei regizori francezi New Wave, cu atat mai bine aveti doua motive sa o faceti: o data pentru ca este un film cult, din seria must-see si al doilea pentru ca s-ar putea sa va inspire in asocieri inedite pentru tinute memorabile.

jules et jim classiq me 2
Jeanne Moreau joaca rolul lui Catherine, o femeie in stare sa starneasca oricui pasiuni si care reuseste, gratie puterii sale de seductie, sa pastreze intacta prietenia sotului cu cea a amantului ei, care, de altfel, este si cel mai bun prieten al sotului.
Filmul insusi este o lectie de seductie, dar si una de stil.

jules et jim classiq me
Catherine este impulsiva, feminina, complicata, imatura. Se joaca la fel de usor cu barbatii precum cu hainele. In primele scene ale filmului poarta tinute foarte conservatoare,  iar in a doua jumatate a filmului treace la tinute foarte moderne.
Eu am admirat-o si purtand tinutele tomboy style.
Dungile mariniere au jucat un rol important in stylingul personajului. O sa o vedeti pe Catherine atat in tricoul clasic mariniere, dar si in tot soiul de bluze care au acest detaliu, fie la guler, fie la mansete. Am citit ca mare parte dintre tinutele personajului apartineau garderobei personale ale lui Jeanne Moreau.

jules et jim classiq
Filmul a avut un mare impact asupra modei. Bretonul, banta lata de pus pe cap sau bereta de vanzator ambulant, puloverele oversized sau cardiganul au devenit, brusc, preferatele femeilor.

jules et jim filmreference
Ce mi s-a parut mie foarte interesant a fost cum au reusit sa creeze un melange asa de armonios intre tipul femme fatale (recomandata de obicei de tinute foarte showy, provocatoare) preppy style si moda anilor ’30. Scenele in care poarte boyfriend sweater peste o floppy dress sau o fusta plisata si botine midcalf sau espadrille mi se par scoase din paginile de moda 2016.
Tinutele ei nu arata niciodata prea mult, nu sunt ostentative, nu o dezgolesc, dar sunt foarte sexy. Sexy este si rasul cu capul dat pe spate, si privirea inchizitoriala si capriciozitatea ei, niciodata explicata.
Imaginea ei  tres forte, insotita de talentul desavarsit cu care joaca in Jules et Jim, o fac pe Jeanne Moreau un icon al vremii, iar pentru generatia libertina a anilor ’60, personajul Catherine ajunge un reper, o inspiratie in a trai pasional.

jules et jim imdb
Truffaut spunea despre ea “her qualities as an actress and a woman made Catherine real in our eyes, plausible, crazy, abusive, passionate, but above all loveable, in other words, worthy of adoration.”
Moreau are mult sex-appeal, spun eu. Si nu-i de mirare faptul ca regizori cu notorietate, precum Louis Malle, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Joseph Losey sau Luis Bunuel s-au batut in a-i oferi roluri, Jeanne Moreau avand un palmares cinematografic bogat.

jules et jim mountainx
Si cred ca era une femme fatale si in viata reala. Pierre Cardin s-a indragostit de ea in cateva minute, cat aceasta i-a probat una dintre creatii. Au peterecut apoi 5 ani impreuna, formand unul dintre cuplurile cele mai admirate si cele mai discutate, in blitz-urile presei si in cele mai exotice locatiI: Tahiti, Grecia sau Paris. A fost o simbioza : ea devenind cel mai cunoscut model al lui, iar el devenind barbatul din spatele aparitiilor sale. Nimeni nu stie de ce nu s-au casatorit, that’s the question.

jules et jim photogriffon

Ca picanterie: mama actritei, o englezoaica get beget, a fost una dintre dansatoarele de can – can ale trupei celebre Tiller Girls, cu spectacole in cabaretul Folies Bergère din Paris, iar tatal sau era proprietarul unui restaurant din Paris.
Jeanne Moreau a  locuit in Paris in perioada ocupatiei naziste. Atunci si-a inceput studiile de actorie la Conservator, ca la scurt timp, la varsta de 20 de ani, sa devina una dintre cele mai apreciate actrite ale Comedie Française, prestigiosul teatru de stat.

In viata reala, este buna prietena a lui Sharon Stone si este cunoscuta pentru implicarea sa in politica, ea fiind una dintre persoanalitatile cinematografiei franceze care au semnat petitia din ’97, cand guvernul francez intentiona sa introduca o lege a imigrarii, considerata xenofoba.
Frumusetea ei a inclus -o si topul celor mai sexy 100 de femei din istoria cinematografiei, realizat de revista Empire. Se stie faptul ca Moreau nu iubea machiajul, deloc.

jules et jim sunsetcinema es

jules ey jim cinema de

Surse photo: www.classiq.me, www.edinburghguide.com, www.filmreference.com, www.imdb.com, www.mountainx.com, www.photogriffon.com, www.sunsetcinema.es, www.cinema.de

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply