To top
8 Jul

Recomandare Cinematografica: Basquiat

 

Andy Warhol & Jean Michel Basquiat

M-am gandit astazi sa va fac o recomandare cinematografica, un film care mi-a trezit a lot of questions.
Basquiat (1996) este un film biografic, regizat de Julian Schnabel, dupa un script de Lech J Majewski si John Bowe, despre viata si opera  artistului american postmodernist, Jean- Michel Basquiat.

welovecinema fr

Jeffrey Wright as Basquiat & David Bowie as Andy Warhol

Jeffrey Wright joaca admirabil rolul lui Basquiat, un tip tacut, care rareori isi spunea punctul de vedere, exprimandu-se doar prin arta sa, interiorizat si cu mari dificultati in a realiza o comunicare verbala cu cei din jur, asta datorita faptului ca facea parte din categoria celor care isi foloseau mai mult partea dreapta a creierului.

Picta oriunde si cu orice, cu ketchup si mustar in farfurii, pe rochia iubitei, pe peretii casei. O sa vedeti in film.

basquiat artnews

Jean Michel Basquiat

Basquiat s-a nascut in 1960, in Park Slope, Brooklyn, dintr-un tata orginiar din Haiti si o mama cu origini portoricane. De la mama  vorbitoare de engleza si spaniola, a invatat aceste doua limbi si tot de la ea a prins gustul artei, aceasta luandu-l cu ea in vizitele la muzee. In memoria bunicii sale Flora, va crea o lucrare numita in spaniola Abuelita, insemnand in engleza, bunica.
La varsta de 7 ani, Basquiat sufera un accident, fiind lovit de o masina, in urma caruia isi rupe o mana, are multiple lovituri si ii este scoasa splina. Cat timp este in spital, mama sa ii aduce cartea Gray’s Anatomy pentru a ii ocupa timpul. Aceasta carte va deveni una dintre temele obsesive ale artei sale, acesta desenand adesea organe si schelete.

La 13 ani, mama sa este internata intr-un spital de boli mintale, iar el ajunge sa doarma intr-o cutie, in parc si nimic nu parea sa- l faca un up-and- coming artist.
Notorietatea si-o castiga prima data sub numele de SAMO, realizand un tip de graffiti aparte, bazat pe epigrame enigmatice. Era la finele anilor ’70, cand hip-hop-ul, post-punk-ul si street art-ul devenisera o miscare de masa.
Intr-o zi, il vede intrand pe Andy Warhol (perfect jucat in film de David Bowie), insotit de Henry Geldzahler, pe atunci curator de arta contemporana la Metropolitan Museum, intrand  intr-un restaurant pe Prince Street.
Basquiat isi castiga existenta la acel moment vanzand carti postale si tricouri pictate manual de el. Cu cateva carti postale de acest gen in mana, merge la masa unde se aflau Andy si Henry, incercand sa le vanda.
Warhol cumpara una, in timp ce Henry ii spune sa plece. Ironic sau nu, peste cativa ani, Henry va deveni unul dintre sustinatorii artei lui Basquiat, acesta realizandu-i chiar un portret.
Intalnirea cu Andy este punctul de pornire al carierei sale. Andy va deveni mentorul sau si, mai mult, Basquiat va fi singurul artist pe care Andy nu-l va exploata niciodata. Este recunoscuta parcimonia tipica a lui Warhol, insa in film veti vedea cu cata lejeritate ii imprumuta lui Basquiat o suma consistenta, pentru ca acesta sa -si cumpare o cantitate mare de caviar.
Anii  ’80 sunt de succes pentru Basquiat. Expune in cele mai prestigioase galerii si muzee internationale. Devine un star, insa ramane la fel de modest. Nu acorda importanta niciodata hainelor, aratand de fiecare data neingrijit. Se spune ca, devenit bogat, picta imbracat in costume Armani, dar pe care uita sa si le schimbe cand pleca in oras, astfel ca arata tot timpul murdar de vopseluri si delasator.

Arta sa s-a concentrat pe ceea ce putem numi dihotomii sugestive: sanatate versus saracie, intergrare versus segregare, experiente interioare versus experiente exterioare. A unit poezia, desenul si pictura, imbinand textul cu imaginea, abstractul, datele istorice cu critica contemporana. Picturile sale erau insotite de comentarii cu tenta sociala, atacand puterea si rasismul. Era un sustinator al luptei impotriva inechitatii sociale.

A murit la 27 de ani in urma unei supradoze.

Filmul este trist, extrem de emotionant, cu scene care te fac sa strangi din dinti sa nu plangi, cu un Basquiat ale carui expresii trec de la nostalgie, la revolta, la indiferenta sau resemnare.

Finalul are o nota dramatica, Basquiat plimbadu-se complet debusolat, intr-o pijama, dar cu o seninatate uluitoare pe chip. Era cu putin timp inainte sa moara.

Untitled , una dintre operele sale, s-a vandut cu suma de 57,285,000 $ @ Christie’s, anul acesta, in mai.

Basquiat

Va mai spun si ca la Carturesti au doua carti foarte misto despre viata si opera sa. Eu mi-am luat-o pe cea editata de Taschen. Este in limba engleza si contine atat poze, cat si informatii about his life & career.

Surse photo: arhiva personala,artnews.com, widewalls.ch,welovecine.fr

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply