To top
6 May

Hedy Lamarr & today’s technology

 

Astazi aduc un omagiu atat frumoasei actrite Hedy Lamarr, cat si tehnologiei. Nu stiu cati dintre voi stiti ca, daca astazi stam confortabil in fotoliu si ne bucuram de ceea ce numim wi-fi, prima careia ar trebui sa ii fim recunoscatori este old-hollywood actress Hedy Lamarr.

Multi o cunoastem din filmele glamour, insa nu doar frumusetea ei era iesita din comun si nici doar talentul, ci si her brillian mind.

Hedy Lamarr a patentat o metoda de tehnologie inovatoare la acea vreme si nu numai, cu un rol colosal atat pentru siguranta comunicatiilor militare, cat si pentru ceea ce urma sa devina telefonul mobil.

„Secret Comunication System” se numea metoda si a luat nastere in 1942.

Lucrurile au stat cam asa…In timpul primului mariaj, plictisita de actorie, Hedy a inceput sa-si cultive interesul pentru stiintele aplicate pasind usor in lumea inven tatorilor.

La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, constienta fiind ca una dintre probleme este bruiajul cu care comunicatiile radiofonice ale aliatilor se confrunta, a cautat sa identifice o metoda, un sistem prin care sa poata ajuta.

Impreuna cu prietenul ei, compozitorul George Antheil, si inspirata de mecanismul prin care functioneaza pianul, a inventat tehnologia denumita „ modulatie prin spectrul de raspandire cu salturi de frecventa”. Aceasta noua inventie avea puterea de a rezolva problema bruiajului.

Marina Americana a adoptat aceasta metoda mai tarziu, in 1960, principiile care stau la baza acestei metoda se regasesc si in zilele noastre in anumite device-uri si aparate, printre care si wi-fi .

Descoprirea i-a adus actritei  includerea in National Inventors Hall of Fame, in anul 2014.

hedy rare.us

Astazi, mi-am amintit de Hedy si de ceea ce citisem despre ea, cand am primit noutatile pe mail despre una dintre cele mai noi aplicatii, creata de o echipa de tineri dezvoltatori romani de aplicatii de mobil, Soma Social.

Aplicatia Ray Detect te ajuta sa detectezi, folosind senzorul camerei foto a telefonului, radiatiile ionizante, X si Gama, care reprezinta un adevarat risc pentru sanatate.

Astfel, daca ai un telefon cu sistem IOS, poti sa afli daca exista in jurul tau radiatii.

Ray Detect este usor de utilizat, functioneaza fara  ajutorul altor dispozitive si  fara o conexiune la internet, este precalibrata si detecteaza rapid, in doar câteva secunde, daca există radiatii in zona in care te afli.

Aplicatia iti pune la dispozitie un calendar, dar si o harta a masuratorilor, ca sa poti monitoriza evolutia in timp si in diferite locuri a nivelelor de radiatii detectate.

Este disponibila  in mai multe limbi si poate fi descarcata oriunde in lume, de pe App Store.

So, dragii mei, ce concluzie sa trageti de aici? Pai prima, ca femeile frumoase pot fi si foarte destepte si nu trebuie sa fie subestimate.  🙂

Si a doua, ca trebuie sa ii apreciem mai mult pe cei care isi pun mintile la contributie si ne vin in ajutor, facilitandu-ne viata.

App Store: https://itunes.apple.com/app/id1070744945

Webpage: http://www.raydetect.net/iPhone

Press Kit: http://www.raydetect.net/press

Facebook Page: https://www.facebook.com/raydetectapp/

Ray Detect

Sursa photo: adventuresinrefashoning.blogspot.com, rare.us

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply