To top
22 Apr

Zexe Brasserie, un loc cu parfum de Epoca

 

Ieri seara, am fost invitata la deschiderea noii locatii Zexe Brasserie, situata la sosea, cum imi place mie sa spun ca sa pastrez registrul de terminologie interbelica, pe Bd. Aviatorilor.
Sub bagheta magica a Anei Consulea, un nume de referinta in lumea cofetarilor reputati din Bucuresti, Zexe Brasserie propune sa redea savoarea cofetariei romanesti.

Ana Consulea

Ana a studiat arta cofetariei in Franta, la Scoala de Cofetari din Montbeliard, invatand tainele desertului de la unul dintre cei mai apreciati cofetari, Eric Vergne, precum si de la alti maestri precum Miackael Azouz. S-a intors dupa un an de studiu hotarata sa ne educe gastronomic si a creat, prima data, linia de deserturi pentru restaurantul familiei, Zexe.

Lansare Zexe Braserie (1)
Pe Ana o cunosteam de pe Fb si eram total sedusa, in special de prajitura Pavlova, prajitura ce se situeaza pe primul loc in lista de deserturi favorite si cu care Ana nu rata niciodata sa ma tenteze cu pozele ei ispititoare.
Initiativa de a-si deschide o braserie proprie a venit dupa 4 ani, timp in care Ana a cercetat mult si a testat retete ce apartineau istoriei cofetariei romanesti.
Ana ne spune ca exista un mare potential in bucataria romaneasca si ca Bucurestiul interbelic era recunoscut pentru cele mai multe cafenele si cofetarii din Epoca.
” Nicio alta cofetarie din lume nu este atat de vie si de cosmopolita la baza. Cuvantul care descrie cofetaria romaneasca este asimilare, intrucat o serie de popoare si-au lasat amprenta. De la turci, greci, rusi, pana la francezi, cu totii au imbogatit-o”

Zexe Braserie (6)
La Zexe Brasserie gasiti ceea ce numim “prajituri istorice”, culese din carti vechi de retete si reinterpretate intr-o maniera contemporana, dar si dulciuri moderne, create original, intr-o atmosfera interbelica. De la amplasare, care este intr-o cladire istorica, pana la meniul ales cu grija si care, desi este modern, are ca punct de referinta tot La Belle Epoque.
Poti lua micul-dejun sau pranzul pentru ca ai o selectie de gustari  foarte apetisante, dar vedetele raman prajiturile.
Tache Ionescu, Carmen Sylva, Regina Maria, George Enescu sunt cateva dintre numele prajiturilor romanesti pe care le poti gusta. Lista urmeaza, insa, sa se imbogateasca cu alte doua nume : Bibescu si Principele Nicoale.
Poti alege si deserturi de inspiratie franceza, a caror reteta, insa, figureaza in cartile de retete romanesti de la 1875.
Nostalgicii “generatiei cheia de gat”, pot manca aici si un profiterol delicios sau un cremsnit.
Designul este o impletire intre stilul clasic si elemente de inspiratie miditeraneana, iar terasa te duce cu gandul la frumoasa si idilica Provence.
Asadar, pe lista cu locatii noi, care merita vizitate pentru ca sunt facute cu suflet, stiinta si gust, va invit sa va treceti si Zexe Brasserie in agenda.
Este un loc perfect pentru dupa-amiezele linsitite de weekend cand Bucurestiul pare static si care se potriveste cu palariile de soare, rochiile inflorate de batist, manusile de dantela scurte si o privire melancolica.

Zexe Braserie (10)

Zexe Braserie (1)

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply