To top
26 Jan

Le fabuleux destin de Bettina Graziani

bettina graziani 5

In aceasta luna, celebra casa Azzedine Alaia omagiaza printr-o expozitie de fotografie-tribut, primul super-model, Bettina Graziani si prin ea, intreaga istorie a modei din perioada postbelica.

Oameni de gust precum Jacques Fath, Hubert de Givenchy, editorul Guy Schoeller  sau printul Ali Khan au fost cuceriti, de-a lungul timpului, de farmecul acestei femme fatale.

Pe numele adevarat  Simone Micheline Bodin, nascuta in Bretagne, in 1925, intr-o familie modesta, este sedusa intai de cultura, apoi de dans.

Dupa razboi, ea vine la Paris, ocupand slujbe modeste, dar cu ambitia de a deveni un nume in moda. Primul designer care o angajeaza ca manechin este Jacques Costet, impresionat de atitudinea si naturaletea ei. Expresivitatea ei este surprinsa in fotografii, de fratii Seeberger, apoi de jurnalistul-fotograf Benno Graziani, cu care se  casatoreste pentru scurt timp. Devine manechin pentru Lucien Lelong, un nume al vremii, iar apoi, asecensiunea este usoara. Perioada postbelica este permisiva si generoasa pentru ocazii de succes fulminant. Angajata de Jacques Fath, a carui muza devine, inspirandu-i acestuia idei creatoare, primeste, in schimb, numele si  renumele pe care si-l dorise intotdeauna.

Numele ei devine simbolul elegantei si modernitatii. Va poza pentru prima coperta Elle datorita fotografului Juan Chevalier si Helenei Lazareff si va deveni prietena sotilor Lazareff, un adevarat power-couple. La 22 ani, cu parul scurt, cu ochi de caprioara, accentuati de eye-liner, ajunge cel mai renumit si cel mai bine platit model.

Chiar si celebrul fotograf Henri Cartier Bresson va fi sedus de farmecul ei, oferindu-se sa o fotografieze, desi era bine stiut faptul ca acesta refuza fotografiile de moda.

Va lucra la New York pentru agentia Ford Models. Editorul Guy Schoeller , viitorul sot al scriitoarei Francoise Sagan, ii va completa educatia si rafinamentul.

In 1952, va patrunde in universul designerului Hubert de Givenchy, pentru care nu va fi doar un machenin ce defileaza pentru el, ci se va ocupa si de PR , ajutand la  sporirea notorietatii casei de moda. In urma acestei coloborari, se naste faimoasa bluza ce –i poarta numele “Bettina”, pe care Givenchy o concepe. Tot el este cel ce o introduce in lumea de la Hollywood, unde Bettinei i se propune un contract. Profund atasata de Paris, care va ramane preferatul ei, ca si viata aventuroasa si imprevizibila, Bettina revine la Paris.

bettina graziani 1Bettina in celebra bluza care ii poarta numele

bettina aranjand locurile pentru show ul GivenchyBettina ocupandu-se de aranjarea locurilor inainte de show-ul Givenchy

Divortat de Rita Haywarth, printul Ali Khan este sedus de Bettina, in ciuda reputatiei lui de serial lover, iar casatoria lor pare doar o chestiune de timp. O viata noua incepe pentru Bettina. Din manechin de lux, devine clienta de lux a marilor magazine, amintind de viata spectaculoasa a lui Coco Chanel. Continua activitatea de consilier in relatii publice, de data aceasta pentru Valentino.

BETTINa G

 

Dupa un accident ce reprezinta pierderea sarcinii si a viitorului ei sot, Ali, Bettina va poza pentru o colectie Coco Chanel, dedicata acesteia, in 1969 si isi va oferi serviciile de consilier lui Emanuel Ungaro.

In 2008, concepe, alaturi de Adeline Andre, une ligne de maille care va reflecta stilul ei atat de apreciat.

In varsta de 89 de ani, Bettina continua si astazi sa aiba o viata la fel de activa.

Francoise Sagan spunea despre ea in 1972,  in cartea La Petite Robe noir et autres textes: “ Traieste de peste 20 de ani in acest mediu “cannibal”  numit jet-society, altadata demi-monde si ramane libera, ceea ce este un tur de forta”

bettina graziani 4

'Bettina' : Exhibition At Galerie Azzedine Alaia In Paris

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply