To top
9 Apr

RONATIV 3 Gratii @ Galateca

Ma consider foarte norocoasa pentru ca activez intr-un domeniu ce imi permite sa fiu la curent cu noutatile de sezon si sa cunosc oameni cu personalitati foarte interesante, cu caracter, talentati si creativi.

Pe Catalin Nastasoiu , artist vizual si ceramist, l-am cunoscut iarna trecuta, printr-o cunostinta comuna, draga mea Maria Radu, la unul dintre frumoasele evenimente organizate de Irina & Ana Wagner, la Wagner Maison de Porcelaine .

Zilele trecute, m-am bucurat tare mult cand am primit invitatia  la expozitia semnata Catalin Nastasoiu, ” RONATIV 3 Gratii” de la Galateca, de pe 10 aprilie.

Cele “3 Gratii” sunt prezentate intr-o scenografie minimalista, cu trimitere la Soborul Zeitelor din complexul ritual precucutenian. Expozitia o puteti vedea in  intervalul 10 aprilie- 3 mai si cred cu tarie, ca ar trebui sa mergeti, fiindca atat “Gratiile”, cat si  celelalte lucrari ale conceptului RONATIV au un laitmotiv foarte puternic ” conturul hartii Romaniei” si expresia pretuirii pentru femeia autohtona. Ea este de fapt o invitatie a artistului de nu uita sa transmitem urmasilor experienta artistica, grefata pe filonul etnografic.

Primele obiecte RONATIV au fost promovate pana acum in mediile sociale virtuale. Acum, intr-o alta maniera, vor fi prezentate in mod concret, in premiera, la Galateca. Tot o premiera este aceea ca un proiect cultural, care a luat nastere online, devine obiect de arta, ulterior.

Materialul ales de artistul Catalin Nastasoiu este un material ceramic viu, despre care se spune ca la ardere are ceea ce se numeste “memorie”, portelanul.

Am ținut să fac primele piese RONATIV din porțelan; un material foarte drag mie, greu de stăpânit, care netratat cu respect nu se lasă îmblânzit. La arderea finală (de vitrifiere), porțelanul își manifestă memoria tuturor atingerilor de care a avut parte in timpul facerii…Ei bine, pentru ca forma finală să fie curată, îți trebuie multă dragoste și respect pentru acest material. În plus, extrapolând această metaforă la „Grațiile” pe care le propun, ele poartă memoria respectului meu pentru virtuțile româncelor.” spune Catalin Nastasoiu

Proiectul este sustinut de Fundatia Tudor si curatoriat de Iulia Gorneanu.

Catalin Nastasoiu este un artist de origine română, născut la Buzău și stabilit din 2001 la New York. A absolvit Universitatea de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Ceramică. Proiectul de Diplomă – „Vaca Interactivă” – a devenit simbolul Lăptăriei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artiști și intelectuali din România postdecembristă. În 2000 inițiază „Atelierele Cucuteni” piesele sale ajungând în toate colțurile lumii, din Noua Zeelandă până în Statele Unite, din Norvegia până în Africa de Sud. În același an Pricewaterhouse Coopers îl comisiona pentru o colecție unicat de obiecte ceramice făcute în spiritul și forma imaginii internaționale a brandului, alegerea fiind tehnica ceramicii neolitice cucuteniene.

În calitate de artist vizual și designer a colaborat cu Media Pro, CME, PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International și cu nume din lumeaarteișidesignului cum sunt Christophe de Menilsau Joe Doucet.

Dragii mei, ne vedem la deschiderea oficiala  joi, 10 aprilie, ora 19,30, la Galateca!

ro nativ

ronativ

ronativ 2

SONY DSC

Surse foto : Galateca si facebook.com/ronativ

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply