To top
8 Apr

Lalique meets Zaha!

Astazi am o veste atractiva si un interviu pe masura, pentru cei ce apreciaza cristalurile fine si rafinamentul detaliilor si mai cu seama, pentru cei care apreciaza colectia de vase a casei Lalique, o legenda ce transcende timpurile, un adevarat simbol al maiestriei, ce impune intotdeauna, respect si admiratie.  Este vorba despre colaborarea casei Lalique cu creativa arhitecta Zaha Hadid, concreztizata in colectia “ Crystal Architecture”.

Zaha Hadid este recunoascuta ca fiind cea mai premiata femeie-arhitect contemporana, iar amprenta sa futurista se regaseste in cele mai frumoase cladiri din lume : Dubai Performing Arts Center, Dubai Opera House, Biblioteca si Centrul de studiu al Universitatii de Business din Viena, Rosenthal Center  for Contemporary Art din Cincinnati sau Muzeul National dedicat Artelor din Roma.

De asemenea, Zaha  a colaborat si cu branduri precum Lacoste, United Nude sau Melissa, creand pentru acestea, editii limitate de pantofi, adevarate opere de arta.

Revenind la Rene Lalique, personal, sunt fascinata de opera celui ce este atat de sugestiv supranumit “ sculptorul luminii” sau “ Rodin-ul transparentelor”, un  artist ce a debutat in  1885 , creand superbe bijuterii Art Nouveau si care a ajuns sa fie cel mai important bijutier al “Belle Epoque”.  Bijuteriile sale, usor execentrice, au sedus si o fac in continuare, numeroase  personalitati. Liane de Pougy,  doamna Waldeck-Rousseau sau Sarah Bernhardt sunt cateva dintre femeile celebre si indrazneste care au apreciat si purtat creatiile Lalique.

Tot lui Rene Lalique i se atribuie si meritul de a fi inventat flaconul de parfum ca opera de arta.

De-a lungul anilor, LALIQUE a devenit mai mult decat un simplu nume, transformandu-se in echivalentul excelentei,  al unui savoir-faire de exceptie si al unui stil caracterizat prin stapanirea perfecta a contrastului. Tragandu-si seva din bogata sa mostenire artistica, brandul isi pastreaza energia si nelinistea zilelor sale de inceput in acelasi timp evoluand constant si adaptandu-se gustului modern.

Astazi, casa LALIQUE intra intr-o noua faza de creatie si modernizare, punand in legatura maiestria artizanilor cristalului, din atelierele sale, cu designerii contemporani, maestri ai formei si ai functiei. In spiritul acestei noi initiative, a aparut colaborarea cu Zaha Hadid si colectia “Crystal Arhitecture”.

Renumita in intreaga lume pentru abordarea sa deconstructivista si pentru liniile fluide ce creeaza impresia lejeritatii in lucrarile sale, Zaha a facut un exercitiu de imaginatie pentru casa LALIQUE, rezultatul fiind colectia Crystal Arhitecture.  O experienta senzoriala si tactila, data de  curbe senzuale, textura ca de catifea a finisajului satinat si un design atat contemporan, cat si atemporal, Crystal Arhitecture reda privitorului principiile ce o ghideaza pe Zaha in toate proiectele sale. Fiecare obiect poarta semnatura lui Zaha Hadid si a casei Lalique, in gravura.

Observator fin al naturii , Zaha Hadid integreaza complexitatea si frumusetea formelor naturale in lucrarile sale arhitecturale. Ea foloseste un limbaj formal derivat din miscarea apei sau a aerului.  “De multe ori pur si simplu observ sistemele de organizare ale naturii  atunci cand pun bazele unui nou proiect arhitectural – la eleganta coerentei si a  frumusetii sale. “

Pentru Crystal Architecture, LALIQUE a atins  inca o data excelenta in modelarea cristalului transparent, dar si a celui negru, extrem de  complex si atat de dificil de lucrat. Constrans in propriile sale limite, materialul ofera o viziune fermecatoare in cristal negru sau incolor, de o profunzime spectaculoasa.

Iata cateva poze cu minunatele vase din cristal negru pe care le puteti achizitiona din magazinul meu preferat My House- The Art of Linving din Calea Dorobantilor si un mini-interviu cu Zaha Hadid!

10372300 - Vase Manifesto by Zaha Hadid noir 1

10372400 - Vase  by Zaha Hadid noir

Vaze Lalique design Zaha Hadid _ PRINT

zaha hadis clubsemplicemente

Ati creat doua vaze pentru LALIQUE. Cum s-a conturat acest proiect?

Am fost dintotdeauna pasionata de sticla si de cristal . Tin minte ca, de mic,  incepusem sa colectionez  diferite piese in cele mai variate forme, dimensiuni sau culori. Am fost incantata de propunerea celor de la LALIQUE de a colabora, pentru ca astfel am avut sansa sa studiez foarte indeaproape proprietatile acestor materiale si modul in care ele reactioneaza la diverse procese.

Ce inseamna LALIQUE pentru Zaha Hadid?

Pentru mine LALIQUE este sinonim cu piese de design elegant, fluid, care sunt inovatoare si atemporale, dar care nu compromit integritatea materialului sau maiestria ce sta in spatele producerii lor. Fiecare piesa este o adevarata celebrare a proprietatilor unice ale cristalului.

Maurice Rostand l-a supranumit pe Rene Lalique “Rodin-ul transparentelor”. Transparenta si luminozitatea sunt si atributele creatiilor dumneavoastra. Vedeti vreo legatura?

Absolut – limbajul arhitectural pe care eu si echipa mea l-am dezvoltat este un manifesto al experimentarii si al cercetarii noastre permanente in ceea ce priveste fluiditatea si transparenta. Lucram constant, pentru a integra aceste calitati, in proiectele noastre.

In trecut ati creat vaze din inox, acum o faceti in cristal. Care este perceptia dumneavoastra despre aceste doua materiale?

Desi nu pare evident la o prima privire, ambele au proprietati si senzatii similare. Ambele reflecta, insa cristalul este in mod special fascinant datorita calitatiilor sale de refractie care se joaca discret cu lumina si distorsiunea.

Creatiile dumneavoastra sunt extrem de moderne si de avantgardiste. Care este sursa de inspiratie?

De multe ori, pur si simplu, observ sistemele de organizare ale naturii,  atunci cand pun bazele unui nou proiect arhitectural – la eleganta coerentei si a  frumusetii sale.

 

Sursa foto: cclubsemplicemente.com

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply

Follow me
Loading