To top
13 Mar

Muze Celebre

Am apreciat intotdeauna spiritul liber, complexitatea unei personalitati, magnetismul si puterea unui om de a lasa urme adanci in constiinta celorlalti. Astazi, scriu despre femei care au facut istorie! Am ales sa fac o scurta trecere in revista a acestor fabuloase femei-muze  pe care eu le admir.

Constantin Brancusi a avut pentru celebrele sale lucrari, mai multe surse feminine de inspiratie. Cea mai importanta ramane Margit Pogany, imortalizata in sculptura Domnsioara Pogany. Margit era o pictorita de o frumusete stranie, cu o expresie de Madona, amestecata cu un aer fatal, tulburator. A fost o iubire profunda si l-a inspirat pe artist pe parcursul a trei decenii de creatie si abia dupa 19 ani de cautari, a prins chip amintirea acestei femei iubite, daltuita in marmura.

margit artache.roMargit Pogany

Cealalta muza a marelui Brancusi  a fost Principessa X (Maria Bonaparte) o principesa autentica din dinastia Primului si a Celui de-al doilea Imperiu al Frantei. Ea devine in opera artistului simbolul erotismului exacerbat si tema a fost reluata multi ani, cautandu-se esenta: studiu in penita,  studiu de nud, reluat in guasa, statuie in bronz si apoi in 1920, ultima, in marmura, ce a starnit un scandal al obscenitatii, considerandu-se aceasta lucrare o satira a portretului, net pornografica.

marie bonaparte gogmisiteMaria Bonaparte

Jeanne Hebuterne, muza lui Modigliani, a fost, la randul ei, pictorita, eleva la Academia Colarossi si model celebru al pictorului. Ea a inspirat stilul atat de personal al portretului feminin, specific lui Modigliani: fata ovala, ochi migdalati, maini diafane. Intre ei a existat o iubire devastatoare, astfel incat la moartea prematura a artistului, ce ducea o viata plina de excese, ea se sinucide, chiar a doua zi!

jeanne h modernartconsulting.euJeanne Hebuterne

Jeanne Duval a fost, deopotriva, muza pentru Baudelaire si Manet. Pentru Baudelaire, a constituit o mare iubire, o obsesie, chiar. Ducand o viata tumultuoasa, schimbandu-si numele frecvent pentru a scapa de creditori, sedusa de alcool si prada unor excese, in general cheltuitoare si incomoda, aceasta amanta i-a  guvernat 20 de ani viata, poetul acordandu-i chiar increderea, pe o perioada foarte lunga, de a se ocupa de finantele sale. Bucuriile erotice au fost insa greu “compensate” de certuri, despartiri, impacari, conflicte familiale intre Baudelaire si mama sa, situatii falimentare. Se spune ca era frumoasa aceasta mulatra pe care o cunoscuse intr-o circumstanta de “ scandal” si careia ii oferise, chiar din seara aceea, bratul, pentru a o proteja. Aceasta Black- Venus l-a cucerit cu parul ei negru, exotic, inspirandu-i cele mai patimase poezii erotice, precum poezia “ La Chevalure”. Din cauza ei poetul a avut chiar si o tentativa de suicid.

jeanne duval wikipediaJeanne Duval

Victorine Meurent a fost pentru Manet, model si muza. A vazut-o pentru prima data pe strada, alergand si a afirmat ca astfel a avut revelatia, ca artist, ca exista noi moduri de intelegere a lumii vizuale. A imortalizat-o in 9 tablouri si prin aceste portrete, a imprimat o noua directie in pictura. Au ramas celebre Dejun in iarba si Olympia! Fiind pictata in ipostaza de curtezana, lumea i-a atribuit in mod fals, postura de prostituata. Insa, acest model- o mignona cu par rosu, de o fantezie exploziva- era fiica unor mestesugari si studia ea insasi picture, devenind mai tarziu o pictorita redutabila, ce a concurat la un moment dat cu maestrul ei, Manet. Astfel, ea si-a expus lucrarile la Salonul din 1876, exact anul cand lucrarile lui Manet au fost respinse. In 1879, a devenit membra a Academiei de Arte Frumoase din Paris si lucrarile ei au figurat alaturi de cele ale lui Manet. A avut success, dar si dificultati finaciare. Ultimii ani i-a petrecut intr-o suburbie a Parisului, in tovarasia pianistei Marie Dufur, speculandu-se  ca ar fi alcatuit o familie lesbiana.

victorine meurent

Victorine Meurent

Farmecul si cochetaria Almei Mahler l-au sedus pe Gustave Klimt, cel care a fost primul barbat pe care aceasta l-a sarutat la 17 ani. Ea spune, in jurnalul ei, ca mama sa a distrus aceasta dragoste. Unele informatii atesta faptul ca, desi Alma a trecut prin trei casatorii: cea cu compozitorul Gustave Mahler, cu arhitectul Walter Gropius si cu romancierul Franz Werfel, drumul ei s-a mai intretaiat cu al lui Klimt. Alma a fost considerata femeia fatala a secolului XX, timpuriu.

alma mahlerAlma Mahler

Celebrul tablou al pictorului olandez Johannes Vermeer  “ Girl with a Pearl Earring” are ca muza un model anonim, dar care a reusit sa faca din aceasta pictura, capodopera lui Vermeer. Lucrarea reclama farmecul feminin inefabil, anonim si peren! Portretul surprinde magnetismul expresiei si il asociaza in mod paradoxal, unei discretii expresive. Tabloul a inspirat si realizarea unui film, cu acelasi nume, o ecranizare dupa romanul lui Tracy Chevalier unde Scarlett Johansson a interpretat-o pe aceasta necunoscuta cu cercel-perla!

girl  yuobserver.orgGirl with a pearl earring!

Surse foto: wikipedia.com, artache.ro, gogmisite.com,modernartconsulting.eu,yuobesrver.org

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply