To top
20 Feb

Vernisaj Ion Tuculescu

Aseara, am fost invitata la vernisajul expozitiei Un labirinit fara inceput si fara sfarsit, al pictorului Ion Tuculescu, o expozitie pe care Galeria Nicodim o gazduieste pana la data de 19 aprilie 2014.

Daca apreciati pictura expresionista, atunci trebuie sa mergeti sa vedeti cele 8 lucrari ale lui Tuculescu: Etoile, Urme, Autoportret cu frunza, Camp cu rapita, Floarea soarelui, Masca africana, Figura violacee, Pietre pretioase.

Veti fi uimiti sa descoperiti lucrarile acestui pictor, cu un destin trist,  recunoscut ca valoare artistica postum, drept unul dintre pictorii mari europeni ai epocii de dupa razboi, a carui pasiune l-a impins sa invete sa picteze ca autodidact si care a muncit cu asiduitate , pentru a ajunge la nivelul  artistic pe care l-a atins la maturitate.

In ciuda caracterului abstract al lucrarilor, chiar si un diletant sesizeaza incarcatura emotionala a acestora si marea arta a culorii, particularitate a “limbajului” sau vizual.

Picturile cultiva primitivul, in aparenta simplist, sugerand forta haosului primordial, printr-o unitate indivizibila.

De asemenea, specialistii discern elementul folcloric arhaic, autohton, prezent in picturile sale si prin recurgerea la estetica populara,  prin culori pure si puternice: rosu, albastru, nergu , expresioniste.

Ion Tucluescu si-a impartit viata intre penel si  microscop, in calitate de cercetator stiintific al  Academiei Romane. Ca formare, a fost  biolog si medic , cea de-a doua meserie  solicitandu-l destul de putin ca durata, doar in perioada razboiului, cand a fost medic militar. Apoi,  existenta sa  s-a concentra doar pe cercetare si pictura.

Prima oara, cand a fost remarcat , desi era un diletant  la acea vreme, a fost  in  1925, cand alaturi de fratele sau a expus in Sala de Receptii a Palatului Administraiv al judetului Dolj.

Prima expozitie personala a avut insa loc in 1938, in Sala Ateneului Roman.

A participat la numeroase expozitii colective,  a expus in cadrul Salonului Oficial si a avut 7 expozitii personale, in  cadrul Ateneului Roman.

A murit in 1962, in urma unei boli necrutatoare , primind recunoasterea artistica, postum! Tatiana Ernuteanu

IMG_1417 modified 4

IMG_1422 modified 7

IMG_1418 modified 5

IMG_1409 modified 2

IMG_1406 modified 1

IMG_1420 modified 6

IMG_1414 modified 3AutoportretIMG_1424 modified 8

IMG_1427 modified semnaturasemnatura  personala- detaliu

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply