To top
19 Feb

Celebrator of the beauty – Renoir !

npr.org

Astazi, m-am gandit sa va povestesc despre un film, pe care l-am vazut de curand si pe care il recomand, folosindu-ma de cuvintele pe care le-am auzit la Cristian Tudor Popescu, candva, intr-un alt context “ un film de arta, nu e unul de consum. Nu vrei altul, dupa ce ai iesit din sala. Marea arta nu poate fi comentata la iesirea din sala, arta lasa in tine o urma ce poate sa nu dispara niciodata” .

Exact asa este “Renoir “, unul dintre filmele vazute in ultima vreme, ce  mi-a ramas in minte nu atat pentru imaginile edenice pline de culoare si trairi, care sunt coplesitoare,  cat pentru maniera in care este analizata si perceputa prezenta unei femei , o roscata ademenitoare, de catre trei  barbati de varste diferite: un  pusti de 10 ani, revoltat , frustrat, dar fascinat de modelul – muza al tatalui sau, fratele acestuia, un  tanar de 20 de ani,  care nu si-a definitivat inca idealurile, sau mai bine zis, nu le-a ierarhizat si tatal acestora, batranul Renoir, bolnav si obosit,   ajuns la 80 de ani.

Poate pentru multi,  filmul va parea cu scene usor redundante, insa frumusetea lor reflecta perfect mesajul operelor lui Renoir, care intotdeauna a afirmat:  “ dupa parerea mea,  tabloul trebuie sa fie frumos si vesel. In viata exista prea multa monstruozitate ca sa mai fabricam si noi lucruri urate.”

M-au sensibilizat mult scenele in care Renoir , incantat vesnic de tinerete si de ideea de frumos, continua sa slujeasca arta, in ciuda vitregiilor varstei si ale bolii, cu multa resemnare si asumare a tot ceea ce viata ii livreaza  in mod nedrept,  precum decizia  fiului sau  cel mare de a se inrola din nou pe front, din pur idealism.

Un destin trist, dar din care poti invata ca zbaterile noastre sunt,  de cele  mai multe ori,  inutile, atunci cand  ordinea lucrurilor este prestabilita de altcineva, iar acceptarea e unica optiune.

Filmul urmareste in paralel cu destinul  celebrului pictor impressionist,  Auguste Renoir,  si pe cel al filului sau, Jean si  povestea de dragoste a acestuia cu o actrita mediocra, Andree, fost model si muza a marelui pictor.

Pentru cei ce nu stiu, Jean Renoir a fost considerat un talent rar in cinematografie, remarcandu-se ca regizor, dupa ce fusese actor, scenarist si producator. A fost unul dintre cei mai prolifici regizori ai filmului mut, iar filmele Grand Illusion si  The Rules of a game sunt foarte adesea considerate de critici “ the greatest films ever made”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=BENkbm28gNQ?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

sursa foto: npr.org

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply