To top
13 Feb

Amintiri intr-un bol de ciocolata!

Intotdeauna am fost atrasa de arta culinara si imi amintesc cum, in copilarie, stateam cu bunica in bucatarie, iar, in timp ce ea prepara meniul de pranz, eu faceam clatite din rulouri de hartie, pe care le dadeam prin faina cu apa, spre disperarea familiei!

Mai tarziu, in adolescenta, am descoperit ca nu e doar o placere a mea , ci si putin talent si stimulata de aprecierile celor care imi gustau preparatele, am inceput sa gatesc destul de des, in masura timpului pe care il aveam.

Zilele trecute, asteptam vizita unei prietene foarte dragi, o gurmanda veritabila  ca si mine si m-am gandit sa prepar o specialitate de ciocolata, pe care o pregatea stra-bunica mea, o reteta pe care o invatase de la o prietena nemtoaica, stabilita in Romania, dupa Primul Razboi Mondial.  Cu timpul, a devenit un fel de reteta a casei, cu care fiecare generatie si-a impresionat musafirii.

Cu toate ca este o reteta potrivita sezonului rece datorita amestecului de fructe uscate (smochine, stafide, curmale etc), eu o prepar ori de cate ori vreau sa imi ofer un regal de desfatare si ori de cate ori sunt deprimata. Chiar daca reteta apartine vremurilor cand moda mancarii nu cerea  sa te hranesti sanatos si frugal, nu este foarte consistenta, neavand zahar si nefiind nici satioasa!

Sunt o mare iubitoare de ciocolata, iar aceasta reteta este un fel de madlena proustiana ce imi readuce in suflet, acea “ joie de vivre”, acea atmosfera idilica si promitatoare a copilariei si un univers familial bine conservat in amintirile mele.

Iar daca inca sunteti sceptici in ceea ce priveste consumul de cioco, iata o informatie pe care am citit-o de curand si care mi s-a parut foarte interesanta si amuzanta, legata de ciocolata si care sustine  ca,  potrivit unui studiu realizat recent, ciocolata imbunateste  functia cognitiva, explicandu-se astfel legatura dintre Elvetia – patria ciocolatei fine si lider in comercializarea acesteia si Elvetia- tara cu cei mai multi laureati ai premiului Nobel.

 To be consumed with  an open heart! 🙂

Picture 007 modified 1

Picture 002 modified


Una dintre favoritele mele reclame  pentru ciocolata, in stilul Art Nouveau  by Alponshe Mucha, realizata in 1897

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply