To top
10 Feb

A must see – Velvet Goldmine!

Incepand cu varsta de 14 ani si pana astazi, sub un ambalaj impus de rolul social cotidian,  ascund un suflet rebel , pentru care rock-ul reprezinta sursa tuturor trairilor interioare. Astfel, momentele cu mine se petrec intotdeauna, in contexte ce au legatura cu acest stil lipsit de conventii sociale si de norme unanim acceptate. Poate ca a devenit chiar un spirit de fronda, prin care incerc sa contracarez dozele de ipocrizie sociala in care traiesc si unica forma prin care imi pot manifesta dorinta de a nu ma adapta la nimic!

Si pentru ca apreciez spiritele libere, puternice, cu incapatanarea de a nu se alinia tendintelor, ci de a-si pastra unicitatea, si chiar, de o impune printr-un stil gata oricand sa transceada timpul, recunosc ca sunt total cucerita de star-urile rock si chiar de comportmentele lor.

Unul dintre filmele mele preferate este Velvet Goldmine, un film exploziv, dupa cum exploziva este si personalitatea controversata a oricarui star –rock.

Regizorul Todd Haynes  plaseaza actiunea in Londra anilor ’70,  in care glitter-ul si muzica brutala reprezantau elemente definitorii si impleteste foarte inspirat, fictiunea cu realitatea, totul capatand o semnificatie alegorica.

Personajul principal, Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers), este un star glam-rock fictiv,  bisexual , in care regasim insa, asemanari multiple cu inconfundabilul David Bowie. Blade este un idol pentru mii de tineri pe care ii inspira sa-si exploreze sexualitatea, incurajandu-i  sa-si picteze unghiile , sa poarte haine glam si  sa se machieze.  In timp ce pe ceilalti ii ajuta sa se creeze , se distruge pe sine. Coplesit si satul chiar de impactul sau asupra celorlalti, Slade se hotaraste ca in timpul unui concert, sa-si insceneze propria moarte, ca unica posibilitate de evadare.

La cativa ani dupa disparitia lui Slade, un tanar jurnalist, Arthur (Christian Bale), este trimis sa afle adevarata poveste a rock-star-ului disparut. Aceasta este implicat emotional mai mult decat ar fi fost cazul, fiind in adolescenta un mare fan al lui Slade si chiar atribuindu-i acestuia rolul de creator al personalitatii sale actuale. Arthur este convins ca a devenit un om sensibil,  responsabil si riguros, tocmai datorita comportamentului excesiv al lui Slade, care isi etala intotdeauna libertatea, sub toate formele ei: vestimentara, sexuala si de comportament.

Arthur hotaraste sa afle detalii despre viata tumultuoasa a lui Slade , intervievandu-i pe oamenii aproapiati acestuia: cantaretul Kurt Wild ( un personaj cu trimiteri catre  Iggy Pop şi al  Kurt Cobain ) , soţia sa, Maddie si managerul  acestuia . Ancheta poate parea si  o dorinta proprie de a afla secretele idolului sau.

Filmul  abunda in muzica buna, imagistica sugestiva si autenticitate, unele dintre piese fiind chiar interpretate de  Jonathan Rhys Meyers si  Ewan McGregor, cel care intruchipeaza in film, persoanjul Kurt Wild,  cel cu care Slade avea o relatie cu totul speciala.

Jonathan Rhys Meyers face un rol de exceptie, completand personalitatea personajului dezabuzat, cu o frumusete androgina , ireala.

Subiectul poate parea banal sau neinteresant , intriga, previzibila, insa tehnica prin care personajele, desi par inventate, fac trimiteri la intamplari reale , ruperea ordinii cronologice a desfasurarii actiunii si limbajul vizual metaforic  fac ca filmul sa fie unul de exceptie, iar privitorul sa fie invitat sa descopere in spatele unor aparente frivole , cautari profunde, inadaptare si drame interioare. Filmul iti lasa insa si un gust amar, ce incita la introspectie!

Filmul a avut o nominalizare la premiile Oscar din 1999, pentru cele mai bune costume, realizate de Sandy Powell si  a fost castigator al  premiul pentru cea mai buna contributie artistica- Todd Haynes, Cannes 1998.

Sursa foto : papaermag.com

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PO5q2lfdCC4&w=640&h=390]

 

Tatiana Ernuteanu
No Comments

Leave a reply